00:30, pet, 29. Mar

FOTO: Več kot 150 otrok se športno razvija v NK Pobrežje





Mestna četrt Pobrežje, ki je po številu prebivalcev največja v MO Maribor in po določenih statističnih kriterijih druga največja mestna četrt v Sloveniji, doživlja nogometni preporod. Na igriščih NK Pobrežja namreč v 8 starostnih kategorijah, ta najbolj popularen šport na svetu, organizirano igra že več kot 150 otrok.

FOTO: Dušan Vrban

V neposredni bližini Stražunskega gozda se nahajajo igrišča Nogometnega kluba Pobrežje, ki deluje od leta 1972. V slabih petih desetletjih delovanja je imel kar nekaj uspehov in žal padcev. Pravi preporod klub doživlja zadnja tri leta, ko se je število mladih nogometašev kar potrojilo. »Leta 2016 se je s smrtjo legende NK Pobrežje, Iva Šimaca, zgodil velik preobrat. Le nekaj ljudi je bilo pripravljeno pomagati, a so ti z enormnim entuziazmom klub rešili propada ter ga v nekaj letih po lastnih zmožnostih vodili v smeri rasti.« je dejal sekretar kluba Robert Kraner, eden od omenjenih entuziastov. Pomemben člen te ekipe je vodja nogometne šole Sebastjan Cvetko, ki dodaja, da je reševanje zahtevalo vestno delo, zagnanost ter dobro zastavljene cilje in ekipo mladih ljudi, ki jim je Pobrežje v srcu.

Na Pobrežju trenutno še nimajo članskega moštva, a imajo v tekmovalnem procesu moštva v vseh starostnih kategorijah ter moštvo veteranov. Povečanemu zanimanju so se v prejšnji sezoni odzvali še z nogometnim vrtcem.

Po predsednikih Jožetu Vrhnjaku in Nenadu Drevenšaku je vodenje v letu 2019 prevzel mladi podjetnik, trener in nekdanji igralec NK Pobrežje Dejan Ramšak. »Kot predsedniku so mi seveda v interesu športni dosežki in uspešno delovanje kluba. A vendar kot naš primarni cilj postavljam vzgojo in oblikovanje mladih športnikov v zdrave, samozavestne in odgovorne osebe, ki bodo pridobile pomembne življenjske vrednote.« pravi Ramšak, ki ob omenjeni viziji dosedanji razvoj pripisuje podpori članov kluba in staršem, ki so večkrat pomagali pri organizaciji dogodkov in tudi fizičnih delih potrebnih za vzdrževanje infrastrukture.

Da so uspeli priti do takšnega razvoja ter da bi v prihodnosti dosegli zastavljene cilje, je na eni strani potrebna ustrezna organizacija ter pogoji dela z ustrezno prenovljeno in razširjeno infrastrukturo. »Ob zagnanih ljudeh v vodstvu kluba so velikega pomena strokovno usposobljeni trenerji z ustreznimi licencami in občutkom za delo z mladimi. Tako pričakujemo, da bo v nekaj letih s kakovostnimi igralci klub doživel popoln preporod.« je prepričan vodja pobreške nogometne šole Sebastjan Cvetko, ob Kranerju človek z najdaljšim stažem v klubu.

Največjo težavo jim trenutno predstavlja dotrajana infrastruktura in nezadostna kapaciteta vadbenih površin za tako veliko število mladih nogometašev. »Žal se moramo ukvarjati s saniranjem dotrajanih električne in vodovodne napeljave, kanalizacije, garderob ipd.« je dejal Ramšak, a še v isti sapi na dodatne težave opozori Cvetko. »Sprejemanje še več otrok željnih igre nam ovira pomanjkanje igralnih površin. Za ustrezno delo bi potrebovali še vsaj dva mala ali eno veliko igrišče. Z lastnimi sredstvi in pomočjo staršev ter vseh delujočih v klubu smo s preparacijo terena in namakalnim sistemom usposobili dva manjša igrišča. Sive lase nam žal že več let povzroča igralna površina glavnega igrišča. Ta je v zelo slabem stanju ter bi bila potrebna celostne prenove.«

Kot kaže je dobro in zavzeto delo prepoznali lastniki javne infrastrukture, Mestna občina Maribor. Ob zadnjem obisku predstavnikov občine so namreč v vodstvu kluba dobili zagotovilo, da bodo takoj pristopili k reševanju težav dotrajane infrastrukture.

V sodelovanju z MO Maribor ter Mestno četrtjo Pobrežje in njenimi društvi, s katerimi že uspešno sodelujejo vrsto let, vidijo prihodnost v večgeneracijskem centru z motoričnim parkom, igrišči za druge športe, dvorano ipd. »Svoje rekreacijske želje bi tako našli otroci, mladi, upokojenci, invalidi ter vsi športniki, rekreativci, društva in razna podjetja, ki z veseljem sodelujejo in pripomorejo k razvoju športa ter s tem razvoju naše občine in mestne četrti. Projekt bi zagotovo lahko razširili na področje Stražuna, kjer se giba ogromno ljudi.« je zaključil Ramšak, Kraner pa se mu pridružuje. »Prav radi bi pri nas in v bližnji okolici videli še več otrok, njihovih staršev in starih staršev, kako z veseljem odidejo iz hiš in stanovanj, ker imajo na Pobrežju možnost zanimivega koriščenja prostega časa. Že sedaj smo skozi nekaj družabnih dogodkov starostnikom Doma Danice Vogrinec, gasilcem PGD Pobrežje ter različnim društvom MČ Pobrežje omogočili prijetno več generacijsko druženje.«

Ob dejstvu da je pandemija Covid-19 otrokom vzela dva meseca kakovostne vadbe in nogometne igre na prostem so se v NK Pobrežje odločili, da ne prekinejo vadbe med poletnimi počitnicami. Sedaj so z vpisom v novo sezono pripravljeni, da odprtih rok sprejmejo otroke vseh starosti ter jim podajo znanje in lepoto nogometne igre.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.