17:17, tor, 23. Apr

FOTO: Zapletov pri obnovi promenade v mariborskem Mestnem parku kar ni konca





Obnova promenade v mariborskem Mestnem parku je ves čas dvigovala prah, saj je določenim delom nasprotovala strokovna javnosti, ob tem se je prestavljala časovnica obnove, obnova se je tudi podražila, Mestni občini Maribor je med drugim dvakrat preklicala javno naročilo, epiloga pa še ni dobil pripetljaj z umetniško skulpturo Vojka Štuheca.

Na spletnem Večeru poročajo, da je obnova približno enega hektarja površine v mariborskem Mestnem parku doživela več očitkov strokovne javnosti, ta je namreč dejala, da je nekaj rešitev neposrečenih in zgrešenih. Mestna občina Maribor je tudi dvakrat preklicala javno naročilo, zato so se aktivnosti časovno zamaknile.  Mestna občina Maribor je nato napovedala zaključek del marca, nato maja, nazadnje pa se je končalo prejšnji teden, še poroča Večer, kjer so še zapisali, da slovesnega odprtja ni bilo Zapisali so še, da se je zgodil kaznivi eksces z umetniško skulpturo Vojka Štuheca, ki pa še ni doživel  epiloga. Izpostavljajo še, da je prišlo do veriženje aneksov med Mestno občino Maribor (MOM) in izvajalci.

Zasaditev, robniki in tlakovci na obnovljeni promenadi Mestnega parka

Podpisali sedem verižnih aneksov k osnovni pogodbi

Da je na portalu javnih naročil razvidno, da je MOM podpisala sedem aneksov k pogodbi s koprskim podjetjem Makro 5 Gradnje. Samo pogodbo so sicer podpisali avgusta 2021 v vrednosti 2,86 milijona evrov z davkom vred.  Večer poroča, da sta izstopajoča dva finančna aneksa, šest in sedem, v katerih je povišana vrednost investicije. Maja je MOM odobril da

Gradbincu dodelili več kot 600 tisoč evrov več od osnovne pogodbe

Najbolj izstopajoča sta dva finančna aneksa – številki šest in sedem, s katerima se je krepko spremenila in povišala vrednost investicije. MOM je maja odobril, da Makro 5 gradnjam da doplačilo 542.184 evrov.  Junija pa so ugotovili zmoto, ki so jo po navajanju Večera občinarji razložili kot računsko napako med neto in bruto vrednostjo. Naredili so nov aneks in gradbincu dodelili 661.466 evrov več od osnovne sklenjene pogodbe. V skupni vrednosti  tako Makro 5 gradnje dobijo 3,52 milijona javnega denarja iz občinskega in državnega proračuna ter evropskih sredstev.

Kritike zaradi klopi, tlakovanja in betona

Mnogim so nove klopi neudobne, očitajo pa tudi zgrešeno tlakovanje in beton. Sama obnova je sicer vključevala pri obnovi glavne sprehajalne poti zamenjavo tlakovcev, robnikov, luči, obnovo fontane, novo urbano opremo in odstranitev bazena pri igrišču. Večer poroča, da so poznavalci gradbene stroke ocenili,  da naj bi položeni betonski predfabricirani elementi bili ekonomsko neupravičeni.

Tlak na obnovljeni promenadi Mestnega parka

Policija podala kazensko ovadbo zaradi kraje bronaste skulpture

Spomnimo, da smo nedavno poročali o tem, da je izginila bronasta skulptura Fitoliti avtorja Vojka Štuheca. Ta je izginila čez noč, pred tem pa je več mesecev ležala na travi ob gradbišču. Nihče je ni zaščitil niti odpeljal na varno, ampak so jo pustili ob gradbišču nezaščiteno. Mariborska policija je zoper neznanega storilca konec prejšnjega meseca  podala kazensko ovadbo, za Večer pa so z občine sporočili, da “potekajo pogovori v smeri izdelave replike skulpture Fitoliti”.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.