08:49, tor, 23. Apr

FOTO: Zelena japka spet odprta





Prva trgovina z blagovno znamko Kupujem odgovorno, zero waste trgovina Zelena japka v Mariboru na Mali tržnici je danes ponovno odprla svoja vrata. Po oktobrskem požaru, v katerem je bila v celoti uničena, so jo zdaj obnovili in ponovno odprli.

Ekipa Zelene japke je tako v zelo kratkem času s pomočjo donatorjev, Snage in Ozare, uspelo hitro in popolnoma prenoviti trgovino na stari lokaciji na Mali tržnici na Dominkuševi 5 v Mariboru. Vodja Mariborskih tržnic pri podjetju Snaga Maribor Nataša Matijevič je ob odprtju dejala, da tako hitra obnova trgovinice pomeni tudi uspeh za njih. “V mesecu in pol smo trgovino adaptirali, nekaj z našim delov, fantje iz delavnice so popravili vrata, nekaj pa z zelo požrtvovalnim delom podjetja Ozara. Objekt smo imeli zavarovan, dobili smo povrnjena sredstva obnove.” Zdaj imajo tudi nekoliko drugačen razpored prostora kot prej, saj so prestavili vodovodne cevi in dobili bolj optimalno razporedite, “prostor zdaj deluje večji in je videti boljše”, je še dodala Matijevičeva. Vodja trgovine Zelena Japka Tina Arnuš je izredno zadovoljna z obnovo: “Imamo srečo v nesreči. Lahko smo prenovili celotno trgovino od tal do stropa, tako kot smo si jo želeli. Od preme, spremenili smo si lahko, kje bo voda. Hvala Snagi in podjetju Ozara za pomoč.”

Nova otvoritev trgovine Zelena japka (6)

V trgovini Zelena japka se držijo pet načel družbeno odgovorne trgovine, v kateri vam izdelkov ne bodo dali v plastično embalažo. “Mi imamo vse, od detergentov do hrane, različne vrste rižev, leč, testenin, namazov, žita … Poudarila bi rada, da ne prodajamo moke, ampak žita zmeljemo, saj vemo, da je najboljša moka sveža moka,” je razlagala Arnušova. “Požar nam je vzel sapo, a ko smo videli podporo ljudi, nam je to dalo krila, pogum in voljo,” je dejal Miro Mihec iz Združenja Socialna ekonomija Slovenije in dodal, da v trgovini Zelena japka, ” še vedno velja odgovorno nakupovanje, saj Zelena japka nosi blagovno znamko Kupujem odgovorno. Tako tudi izbiramo dobavitelje.” V trgovini tako poleg hrane ponujajo tudi izdelke za gospodinjstvo, ki so alternativa plastičnim, krtačke za posodo, ščetke iz bambusa, slamice za večkratno uporabo, čistila in živila na rinfuzo in mnogo drugih stvari.

Več v galeriji:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.