19:23, tor, 23. Apr

Gajser s težavami, dirko za VN Rige dobil Cairoli





Najboljši motokrosisti so se četrtič v sezoni merili za točke svetovnega prvenstva. Timu Gajserju in Janu Pancarju ni šlo po načrtih – branilec naslova svetovnega prvaka je dirko končal na 13. mestu, mladi član AMD Šentvid pri Stični pa je ostal brez točk.

FOTO: Avto-moto zveza Slovenije

Samo tri dni po VN Latvije so se motokrosisti, ki tekmujejo v svetovnem prvenstvu, znova srečali na progi v Kegumsu. Slovenske barve sta z licenco AMZS zastopala Tim Gajser v razredu MXGP ter Jan Pancar v razredu MX2.

Organizatorji so malce spremenili konfiguracijo proge, dolge 1780 metrov. V primerjavi z dirko pred tremi dnevi so ji na določenih mestih odvzeli nekaj valov, na drugih pa jih dodali ter popravili nekatere skoke. Slovenski motokros šampion Tim Gajser je v kvalifikacijah dosegel peti čas. Štart prve vožnje se mu ni posrečil po željah, saj se je zapletel v padec enega od sotekmovalcev in je v prvi zavoj pripeljal enajsti. Nato se mu je primerila še napaka, zaradi katere je zdrsnil daleč nazaj ter je prvi krog končal šele na 22. mestu. V nadaljevanju je lovil izgubljeno, pošteno dvignil tempo, a storil nekaj novih nepričakovanih napak. V dvanajstem krogu se je potem zapeljal v bokse in predčasno razočaran končal prvo vožnjo. Zmagal je Italijan Antonio Cairoli, drugi je bil Francoz Romain Fevbre, tretji pa Nizozemec Jeffrey Herlings.

Druga vožnja je bila sicer bolj po meri slovenskega šampiona, a višje od petega mesta mu tokrat ni uspelo. Zmagal je Arminas Jasikonis iz Litve, drugi je bil Švicar Jeremy Seewer, tretji pa znova Herlings.

V seštevku pa je dirko dobil Cairoli s 43 točkami, drugi je bil Seewer s 40, tretji pa z enakim izkupičkom Herlings. V skupnem seštevku Gajser ostaja drugi. Za vodilnim Herlingsom sedaj zaostaja 28 točk. Tretji je Cairoli, ki ima 13 točk manj od slovenskega motokrosističnega asa.

Pancar tokrat brez točk

Jan Pancar je v razredu MX2 v nedeljo prišel do druge točke v sezoni. Progo je še malce bolje spoznal in to potrdil tudi v kvalifikacijah, v katerih je izboljšal štartno pozicijo za devet mest. Privozil si je 26. mesto. V prvo vožnjo se je podal silovito in v prvi zavoj pripeljal petnajsti. Nato je v četrtem krogu storil napako, ki ga je drago stala, saj je zdrsnil iz prve dvajseterice, ki je nato kljub velikim naporom ni več zmogel ujeti. Ciljno črto je prečkal na 27. mestu. V drugi vožnji se spet ni znašel in je odstopil ter tako ostal brez točk.

Peta dirka sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu v razredih MXGP in MX2 bo v nedeljo 16. avgusta 2020. Dirka bo vnovič v Latviji in bo štela za Veliko nagrado Kegumsa.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.