08:02, čet, 25. Apr

Ganljiv zapis: Životari z manj kot 500 evri, sosedje jo prenašajo okoli





Ninna Kozorog iz društva Humanitarček, je ponovno delila zgodbo, ki seže globoko v srce. Ob tem je pripisala: “So dnevi, ko pridejo takšna pisma. Ki v vrsticah izražajo vso bedo naše države.”

“Životari z manj kot 500 evrov”

Njen zapis objavljamo v celoti, nelektoriran: “Gospa, ki živi sama. Že tako se težko znajde v pisani besedi, kaj šele v birokraciji. Životari z manj kot 500€ … Iz zapisa je jasno, kako jo “okrog prinašajo” tudi sosedje, ki ji za košnjo trave, ki prerašča njeno dovozno pot, po kateri lahko do njene hišice pride poštar, patronaža, komunala … preprosto zaračunavajo ….Če ni pokošeno – se do nje ne prebijejo, je še bolj odrezana od sveta … sama pa zmore le nekaj korakov … tako ji ne preostane drugega, kot se znašati na pomoč “dobrih sosedov” …”
“Gospa si ne more privoščiti niti osnovne oskrbe “odprtih ran” (gre za ulkusne razjede ob sladkorni bolezni) … Omenjeni povoji stanejo med 5 -10 €. “Navadni” se na rane lepijo preveč. Patronaža resda mora zagotoviti osnoven obvezilni material, saj si nenazadnje zaračuna storitve, ki so krite iz zdravstvene blagajne … a v tem primeru gre za povoje, ki so “nadstandardni” in jih mora gospa kupiti sama… Kompresijske bi sicer lahko napisal na delovni nalog dermatolog ali žilni kirurg, a se je to nekje izgubilo pri tej gospe … tako se je znašla doma, z ranami … in potrebo po povojih, ki si jih ne more privoščiti. A najbolj me sredi septembra, ko dejansko mraza sploh še ni, zaboli, ko ljudi že zebe … sedaj, ko lahko čez dan občasno še vedno zadostujejo kratki rokavi … kaj šele bo, ko se bodo temperature spustile pod ničlo?

Kako bodo 80 letne gospe in gospodje preživeli zimo, če še jeseni ne (z)morejo …”

Kako bodo 80 letne gospe in gospodje preživeli zimo, če še jeseni ne (z)morejo …
In ponovno vprašanje – zakaj je ŽE izredna finančna pomoč, če ne za pomoč pri nakupu kurjave … in kje smo zgrešili, da starostniki preprosto ne vedo, da jim to pripada …. in so prisiljeni zmrzovat.
PS: V tem dotičnem primeru o povsem praznem hladilniku ne bom izgubljala besed …. kot tudi ne o smradu in nezmožnosti celjenja v primeru, da ni zagotovljen ustrezen obvezilni material … ah, država.”

Vsi, ki bi želeli pomagati pri kurjavi ali toplih obrokih, lahko pomagate TUKAJ.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.