22:48, čet, 25. Apr

Gasilci po podpisu sporazuma z vlado o preklicu napovedane stavke





Po petkovem podpisu sporazuma z vlado, ki gasilcem prinaša višje plače, se bo danes sestal stavkovni odbor Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije. Predsednik sindikata Aleksander Ogrizek je že napovedal, da bodo preklicali stavko, ki so jo napovedali za 10. januar. Stavkovnega odbora pa danes še ne bodo razpustili.

Slika je simbolična.
Slika je simbolična.


Sporazum, ki so ga z vlado sklenili po nekaj mesecih pogajanj, prinaša višje plače vsem operativnim gasilcem. Večini se bodo osnovne plače dvignile za dva plačna razreda. Posamezen gasilec pa bo mesečno dobil približno sto evrov več.

V stavkovnem sporazumu so se dogovorili tudi, da bo obrambno ministrstvo pristopilo k spremembam zakona o gasilstvu v tistem delu, ki ureja dodatek za stalnost. Do jeseni pa bo pripravilo tudi ustrezen predlog spremembe uredbe o merilih za določitev višine položajnega dodatka.

Čeprav so gasilci z doseženim zadovoljni, hkrati opozarjajo, da so nekatera vprašanja še odprta, med njimi vprašanje osemodstotnega znižanja vrednosti plačnih razredov, ki so ga bili v času krize deležni javni uslužbenci.

Vrnitev plačnih razredov je tudi ena od zahtev pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek in ki napoveduje stavko za 24. januar. Za stavko se je do zdaj znotraj skupine opredelilo 17 sindikatov. Aktivnosti pogajalske skupine podpirajo tudi v sindikatu gasilcev, kako konkretno bodo pri njih sodelovali, pa naj bi odločali danes.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.