21:23, pet, 9. Avg

Gerečja vas odslej bolj varna





Občina Hajdina je v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav in podjetjem Aktivna signalizacija Korun (A.s.K) opremila križišče v Gerečji vasi z opozorilnim sistemom COPS@road.

gerecja-vas-prometna-signalizacija-varnost-v-prometu-16

Sistem s svetlobnimi signali pravočasno opozarja voznike na približevanje križišču in prisotnost drugih udeležencev. Župan občine Hajdina mag. Stanislav Glažar je na današnji simbolični otvoritvi poudaril, da gre za pozitiven prispevek k izboljšanju varnosti prometnih udeležencev na tem obremenjenem križišču.

Po podatkih lokalne policijske postaje so na križišču v zadnjih petih letih beležili tri prometne nesreče, medtem, ko krajani izjavljajo, da se je na križišču v preteklih letih zgodilo vsaj 10 prometnih nesreč na leto, katere niso bile zabeležene s strani policije. Primarni razlog za prometne nesreče je predvsem nezaznavnost križišča iz vseh smeri. Zaradi dolge ravnine stranske ceste tako prihaja do naleta vozil s stranske ceste, saj vozniki na stranski cesti ne zaznajo pravočasno, da se približujejo prednostni cesti.

Delovanje opozorilnega sistema COPS@road na križišču v Gerečji vasi

Opozorilni sistem COPS@road (Collision Preventing Safety system) je modularni nabor aktivnih prometnih znakov, individualno prilagojenih glede na posebnosti posameznega križišča. Z uporabo množice detektorjev sistem zazna približevanje udeležencev križišču iz več smeri ter jih s pomočjo rumenih utripalcev na kontrastni tabli opozarja na nevarnost trka v realnem času. Na križišču v Gerečji vasi so postavljene štiri enote sistema s senzorji in svetlobnimi prikazovalniki. Kadar se po stranski cesti križišču približuje prometni udeleženec, ga rumeni utripalci pričnejo opozarjati na približevanje križišču. V kolikor se sočasno na prednostni cesti proti križišču prav tako giblje vozilo, pričnejo utripalci enote na prednostni cesti opozarjati voznika na potencialno nevarnost trka. Enoti na prednostni cesti prav tako opozarjata voznike v primeru prekoračitve hitrosti. Enote sistema COPS@road medsebojno brezžično komunicirajo, sistem pa je povezan z nadzornim strežnikom, kateremu posreduje statistične podatke o prometu (gostota prometa, hitrost vozil itd.), ki so dostopni odgovornim prek spleta. Enote sistema na križišču v Gerečji vasi se napajajo na sončno energijo. Poudariti je potrebno, da sistem COPS@road ni nadomestilo za semafor in v nobenem primeru udeležencem ne določa prednosti. Gre izključno za opozorilni sistem, ki voznike v realnem času opozarja na nevarnost trka na nevarnih prometnih točkah.

Skupaj za večjo prometno varnost
Župan občine Hajdina mag. Stanislav Glažar je dejal: »V občini se zelo trudimo z različnimi ukrepi zagotavljati kar najboljšo prometno varnost naših občanov. Veseli smo priložnosti za pridobitev sofinanciranja za postavitev opozorilnega sistema COPS@road na tem križišču v Gerečji vasi. Verjamemo, da bo odslej to križišče varnejše za vse prometne udeležence.«

V sklopu projekta Skupaj za večjo prometno varnost bo Zavarovalnica Triglav v letu 2016 podprla postavitve sistemov COPS@road na nevarnih prometnih točkah v 12 občinah po Sloveniji, kjer obstaja povečana nevarnost trkov. Največja slovenska zavarovalnica tako skladno s svojimi vrednotami, med katerimi sta v ospredju varnost in družbena odgovornost, aktivno prispeva k zmanjševanju prometnih nesreč na slovenskih cestah. »Seznanjeni smo z dejstvom, da je bilo na križišču v Gerečji vasi v zadnjih nekaj letih več nesreč, in da je na tej lokaciji potrebno izboljšati prometno varnost. Da bi to zagotovili, smo podprli postavitev sistema COPS@road v občini, kjer tudi poslujemo,« je povedal direktor območne enote Maribor Zavarovalnice Triglav Uroš Skuhala. Območna enota Zavarovalnice Triglav Maribor je lani že podprla postavitev sistema COPS@road v občini Hoče – Slivnica na križišču v Hotinji vasi ter na Ptuju na podvozu na Čarmanovi ulici. Na obeh lokacijah v obdobju enega leta po postavitvi niso beležili prometnih nesreč.

Opozorilni sistem COPS@road je rezultat lastnega razvoja mladega slovenskega podjetja A.s.K. «Zavedamo se, da lahko s sodelovanjem različnih parterjev dosegamo boljše rezultate za večjo varnost na slovenskih cestah. Veseli nas sodelovanje z občino Hajdina in Zavarovalnico Triglav in verjamemo, da je križišče v Gerečji vasi odslej s postavitvijo sistema COPS@road bolj varno,« je povedal Peter Korun iz podjetja A.s.K.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.