00:14, pet, 23. Avg

Gibanje Svoboda in Lista Arsenoviča za Maribor imenovali svoje nadzornike





Na izredni seji mariborskega mestnega sveta 22. avgusta so svetniki ponovno razpravljali o Javnem holdingu Maribor (JHMB), predstavljeno je bilo konsolidirano letno poročilo holdinga za leto 2023, pa tudi poslovni načrt za prihodnje leto. Govorili so tudi o nadzornikih, ta tema je bila najbolj pereča, saj aktualnim kmalu izteče mandat. Številni svetniki in svetnice so izrazili prepričanje, da je izbor kandidatov rezultat dogovora med županom in Gibanjem Svoboda.

Najbolj pereča je bila točka o novih nadzornikih

Komisija za volitve, imenovanja in administrativne zadeve, ki se je sestala pred sejo, je na seji podala le štiri imena, kandidate gibanja Svobode in skupine Arsenovič za Maribor. Na seji KMVI so namreč večinsko potrdili, da podajo le štiri imena, je dejala predsednica komisije Davorka Pregl.

Kandidata, ki ju je predlagala Lista za Arsenoviča sta David Kastelic, čigar žena od letošnjega aprila sedi na direktorskem mestu Farmadenta, in Mateja Bastiča. Kandidata Gibanje sbobode sta Robert Cilarič, ki je član uprave Zavarovalnice Save in Franc Derganc.

Mikl: “Šel sem iz seje, pokazalo se je, da je bilo vse naprej dogovorjeno”

Dva člana SDS sta zato sejo KMVI-ja protestno zapustila, saj sta želela, da se poda vseh osem imen. Sprva je bilo predlaganih devet imen, a eden ni izpolnjeval pogojev. Milan Mikl je ob tem dejal: “Najprej nikakor ne morem razumeti, da predsednica predlaga, pa ne glasuje za ta predlog, temveč drugega. Želeli smo, da gre vseh osem na mestni svet. Mislim, da bi bilo to prav. Sejo sem zapustil, ker sem bil nemočen. Šel sem iz seje, pokazalo se je, da je bilo vse naprej dogovorjeno. Kuhna je zelo dobro uspela.”

Igor Jurišič – Stranka mladih – Zeleni Evrope je dejal, da se v delovanje komisije ne bo spuščal, čeprav se mu zdi vse skupaj precej nenavadno: “Imamo podatke o štirih kandidatih, ki bodo vodili mestni holding. Če gremo gledat proceduro in če si pogledamo zakon o gospodarskih družbah, je zapisano, da je tudi treba predstaviti vse okoliščine, ki bi lahko privedle do nasprotja interesov ali njegove pristranskosti. Tega pri nobenem kandidatu ni, ta podatek manjka.”

“To je noro,” je eden izmed stavkov, ki jih je izrekel mariborski župan, ki je bil mnenja, da so se na tej seji naučili veliko novega. Mestni svetniki so sprožili dolgo debato, velikokrat je bilo občutiti napetost.

Večkrat so poudarili, da kandidati, predlagani za nove nadzornike, ne bi smeli biti podani v kompletu, temveč odločati o vsakem posamezniku. Kljub temu, do tega ni prišlo in na koncu so bili novi nadzorniki tudi imenovani.

Predlagano četverico novih nadzornikov so najprej potrdili z 17 glasovi podpore, medtem ko je 15 mestnih svetnikov glasovalo proti. Zaradi pritožb glede poteka glasovanja so glasovanje ponovili, pri čemer je predlog prejel celo 22 glasov podpore. Številni svetniki in svetnice so izrazili prepričanje, da je izbor kandidatov rezultat dogovora med županom in Gibanjem Svoboda, čeprav nekateri člani Gibanja Svoboda javno niso podprli kandidatov.

Nekateri kandidati brez izkušenj

Tjaša Gojkovič – Lista kolesarjev in pešcev pa je dodala, da bi morali biti seznanjeni z vsemi kandidati, in da zakon ne določa, da lahko izberejo le štiri, druge pa “vržejo v koš.” “Ste dejansko sploh prejeli vso dokumentacijo, ki so jo predložili prijavljeni kandidati ali ste odločali na podlagi popisniceevidence, ki vam jo je pripravila služba za delovanje mestnega sveta. Na podlagi česa ste se odločali?” Opomnila je, da nekateri kandidati nimajo izkušenj, na drugi strani pa so se prijavili tisti, ki izkušnje imajo, bili so celo predsedniki.

Želijo pojasnila, od kot se je dobiček povečal za 3 milijone

Matjaž Dolamič iz Javnega Holdinga Maribor je svetnike v začetku seje sicer seznanil z delovanjem holdinga, na tem mestu se je oglasila Karin Jurše – Gibanje Svoboda, ki je dejala, da se sprašujejo, kako je možno, da se je dobiček iz 2023 povečal za 3 milijone, kar predstavlja 100-odstotno rast: “Zagotovo vsakega od nas zanima, katero podjetje znotraj skupine, ali katera podjetja so pridonesla k povečanju dobička, a tega odgovora nismo dobili.” Želela je, da pojasnijo, kako je prišlo do takšnega povečanja dobička, prav tako, kako je bila direktorju izplačana uspešnost.

Dobiček, a cene na položnicah Mariborčanov višje

Franc Kangler, SDS, je spomnil na vijše položnice, ki so jih deležni Mariborčani od Vodovoda in Nigrada: “Tu smo nazadnje sprejemali cene, kjer smo rekli, ko smo preneslei koncesijo na Mariborski vodovod, da smo znižali cene. Od kot so se položnice za 12 in 14 evrov zvišale? To je vprašanje za holding. Če imamo toliko dobička.” Arsenoviču je dejal: “A vam ni mar.”

Josip Rotar – Lista kolesarjev in pešcev je ob tem dodal: “Morali bi vključiti kazalnik zadovoljstvo občanov. Če nam dobiček navzgor, bi se moralo poznati na drugi strani ali pri zadovoljstvu ali pri cenah. Ne bi smeli zastaviti poročila, da govorimo zgolj o dobičkonostnosti. Med kazalniki bi to morala biti ključna prvina.” Arsenovič mu je odgovoril, da je bila anketa opravljena, bili naj bi izjemno pozitivni, a ne moremo zanemariti dejstva, da je anketa bila opravljena med zgolj 3000 občani.

Želeli umik točke, saj niso dobili zadostnih pojasnil, a jo nato večinsko sprejei

Tretja točka dnevnega reda je bila sprejem konsolidiranega poslovnega načrta. Odbor za finance se je s poslovnim načrtom seznanil in predlagal mestnemu svetu in sklicatelju, da se točka umakne iz predlaganega dnevnega reda. “Odbor ni dobil zadostnih pojasnil in odgovorov na zastavljena vprašanja, prav tako sprejem dokumenta ni nujen, zato odbor predlaga, da se obravnava na naslednji seji,” so svoje mnenje podali iz omenjenega odbora. Matjaž Dolamič v času trajanja seje ni dobil zahtevanih odgovorov na vprašanja svetnikov. Župan se s predlogom ni strinjal, dodal je, da je konsolidiran poslovni načrt skladen s strategijo, ki je bila sprejeta na mestnem svetu. Dolamič je nato predstavil gradivo, svetniki pa so sprejem večinsko sprejeli.

Določili prejemke za člane nadzornega sveta in člane komisij nadzornega sveta v javnem holdingu

Obravnavali so tudi točko o določitvi prejemkov za člane nadzornega sveta in člane komisij nadzornega sveta v javnem holdingu, tudi to točko so sprejeli in bo začela veljati s septembrom. Župan je menil, da je prav, da se nadzornike glede na njihovo delo in rezultate primerno nagradi. Po tem predlogu so člani nadzornega sveta upravičeni do sejnin v višini 300 evrov, predsednik nadzornega sveta pa do 350 evrov. Poleg tega prejmejo tudi osnovno plačilo za opravljanje funkcije, ki na letni ravni znaša 11.300 evrov za člana in 16.950 evrov za predsednika.

 

 

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.