13:27, pet, 29. Mar

Gledališča zaradi razmer s spremenjenimi abonmajskimi ponudbami





Gledališča so pred novo sezono zaradi koronavirusa postavljena pred nova vprašanja, kot sta, kakšne abonmaje ponuditi in kako izpeljati abonmajske sezone. Zaradi novih razmer morajo med drugim zagotoviti fizično razdaljo med gledalci, obenem še ne vedo, v kolikšnem številu so gledalci sploh pripravljeni obiskati gledališče.

gledališče, stoli, dvorana Vir: Pixabay.com

Nove okoliščine bodo zarezale v abonmajsko ponudbo
Iz ljubljanske Drame so za STA sporočili, da bodo lahko dosedanji redni abonenti po telefonu vpisali abonma med 17. in 25. avgustom, jesenski vpis se bo začel predvidoma septembra, za študente pa oktobra. Vpisovali bodo redne in študentske abonmaje, ki bodo vključevali po štiri predstave na velikem odru in eno po izbiri ter abonmaje Mala drama s štirimi predstavami na odru Male drame in eno po izbiri. V gledališču upajo na čim boljši odziv.

Ravnatelj Drame Igor Samobor je v nagovoru abonentom med drugim zapisal, da so v anketi, v kateri so obiskovalce spraševali o njihovem obisku gledališča v prihajajoči sezoni, dobili skoraj 90 odstotkov pritrdilnih odgovorov. Kot je pojasnil, so podatke potrebovali za pripravo naslednje sezone, ki se bo “v mnogočem razlikovala od vsega, kar smo videli in spoznali doslej”. Poleg skrbi za varno delo igralskega ansambla in ustvarjalnih ekip so veliko napora vložili tudi v oblikovanje protokolov za zagotavljanje varnih pogojev za obiskovalce.

Po Samoborjevih besedah so bili abonmajske pogoje primorani spremeniti zaradi omejitev, ki jih prinaša koronavirus. V veliki dvorani je zaradi obvezne medsebojne razdalje možno sprejeti največ 150, v Mali drami pa največ 35 gledalcev. Če bi abonmaje vpisovali na tak način kot v preteklih sezonah, bi število abonmajskih večerov daleč preseglo število dni v koledarju. Zato so se odločili, da ponudijo štiri premierne uprizoritve in eno po izbiri. Obenem so bili zaradi načrtovanja abonmajskih ponovitev, ki bo zaradi umanjkanja terminov zelo težavno, prisiljeni opustiti natančno določen dan v tednu, zato so abonmaje le oštevilčili. Še vedno pa si bo mogoče zagotoviti stalni sedež, je še zapisal Samobor.

Zaradi nepredvidljivih korona ukrepov, zlasti zaradi priporočene fizične razdalje 1,5 metra, je vpis abonmajev potekal drugače tudi v Mestnem gledališču ljubljanskem. Kot je za STA povedala vodja službe za odnose z javnostjo Simona Belle, so junijski abonmajski vpis nekoliko zajezili, da so lahko pustili odprtih še nekaj za dijake in študente, ki se bodo vpisovali septembra oziroma oktobra.

Trenutno imajo približno 40 odstotno zasedenost abonmajev, kar je največ, kar jim dopuščajo nove razmere. Obenem so bili primorani spreminjati tudi same abonmaje – njihovo število in število predstav znotraj abonmaja. Med drugim v novi sezoni uvajajo abonma na Mali sceni s štirimi premierami.

Iz SNG Maribor, kjer so na kolektivnem dopustu, so sporočili le, da se vpis abonmajev za prihajajočo sezono začenja v ponedeljek, 24. avgusta, ter da bodo dosedanjim abonentom njihove stalne sedeže ohranili do 31. avgusta. Septembra bo nakup abonmajev možen tudi prek spletne strani gledališča.

Vir; Pixabay.com

V SMG že pred pandemijo spremenili abonmajski sistem
V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) so se že pred koronavirusno epidemijo odločili za preobrazbo abonmajskega sistema. V trenutnih okoliščinah pa je ta poteza, kot so zapisali, “še toliko bolj na mestu, povezala pa se je tudi z duhom nove sezone, ki smo jo poimenovali Sezona skupnosti”. Tako “se bomo odpovedali vsem sponam, ki jih prinaša abonentski sistem, in nove, kakor tudi naše zveste abonente povabili, naj postanejo člani naše skupnosti – Kluba Mladinsko”, so napovedali.

Člani kluba Mladinsko bodo lahko vnaprej zakupili določeno število vstopnic (štiri, 6 ali 12), ki jih bodo lahko uporabili za katerokoli predstavo, sami izbrali datum ogleda in s seboj povabili kogarkoli, saj bodo vstopnice prenosljive in jih bo mogoče porabiti več naenkrat. Prav tako vpis v klub časovno ne bo omejen. Člani bodo lahko postali – ali svoje članstvo podaljšali – vso sezono. Vpis bo potekal od 24. avgusta.

Od dosedanjih abonmajev bodo v SMG ohranili le abonma Gledališče ob petih, ki ga pripravljajo v sodelovanju s Slovensko univerzo za tretje življenjsko obdobje. V njem bodo ponudili štiri predstave, ki jih bomo odigrali med tednom ob 17. uri, sledil pa jim bo pogovor z ustvarjalci, so še sporočili iz SMG, kjer bodo novo sezono predstavili predvidoma 3. septembra.

Spremembam sledijo tudi v tržaškem gledališču
Spremembe uvajajo tudi v Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu. Kot so zapisali, bodo vse predstave nove sezone na odru Velike dvorane, kjer bodo sedeže razporedili v skladu s predpisi. Preoblikovana bo tudi struktura abonmaja, ki pa jo želijo ohraniti čim bolj preprosto in uporabno. Tako letos ne bo izbirnih sklopov, gostujoče predstave, te bodo tri, pa bodo vključene v glavno abonmajsko ponudbo, ki bo obsegala sedem predstav tako v Trstu kot v Gorici. Novost letošnje sezone bo Družinski abonma, ki bo namenjen otrokom in njihovim spremljevalcem s predstavami SSG ob sobotah v Veliki dvorani, so zapisali v gledališču, kjer je abonma mogoče kupiti vse do 17. oktobra.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.