07:49, sre, 3. Jul

Golob: Karkoli počnemo, počnemo z mislijo na prihodnje generacije





Predsednik vlade dr. Robert Golob se je udeležil slovesnosti ob položitvi temeljnega kamna za skladišče nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO), katerega namen je trajno odlaganje tovrstnih odpadkov, ki nastajajo v Republiki Sloveniji.

Premier je v svojem nagovoru poudaril, da vlada od začetka mandata podpira investicije v znanje in podnebne politike. »Če želimo izpeljati zeleni prehod, moramo najprej nasloviti vprašanje nizkoogljičnih virov energije. Zeleni prehod ne more temeljiti samo na varčevanju ali odrekanju, ampak na njuni kombinaciji, predvsem pa na obilici nizkoogljičnih virov energije,« je dejal.

Predsednik vlade je izpostavil, da je položitev temeljnega kamna za skladišče NSRAO izjemnega pomena tako za že obstoječe objekte kot tudi za prihodnje investicije. »Danes odpravljamo tudi enega izmed ključnih zadržkov pred prihajajočo odločitvijo o JEK2, kako in kje skladiščiti odpadke. Z današnjim korakom vsa ta vprašanja naslavljamo,« je povedal premier.

Ob tem je dodal, da z zagonom projekta izgradnje skladišča NSRAO vlada razmišlja o prihodnosti. »Karkoli počnemo, moramo ob tem misliti na prihodnje generacije. Ne smemo pozabiti, da imamo do njih odgovornost,« je dejal predsednik vlade dr. Robert Golob.

Premier je na novinarski konferenci po seji vlade dodatno pojasnil pomen projekta izgradje skladišča NSRAO: “To je zgodovinski dolg, o katerem se je govorilo od dne, ko je Jedrska elektrarna Krško v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pričela obratovati. O njem se je govorilo pred dvajsetimi leti ob podpisu sporazuma s sosednjo Hrvaško. Toda nobena vlada v zgodovini Slovenije ni naredila koraka naprej. Čakali smo na današnji dan, da smo se v tej vladi odločili, da radioaktivne odpadke varno odložimo,” je poudaril predsednik vlade dr. Robert Golob.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.