17:40, pet, 19. Apr

Golob na obisku v Dravskih elekrarnah o vlaganjih v prihodnost





Predsednik vlade Robert Golob je včeraj obiskal Dravske elektrarne Maribor (DEM), kjer se je z vodstvom družbe med drugim pogovarjal o načrtovanih investicijah in si ogledal tamkajšnji Center vodenja. Pozitivno presenečen je bil nad znanjem, ki ga ta premore in ki bo ključno za vlaganja v prihodnost.

“Najbolj ključna dobrina, če hočemo energetsko reformo ali zeleni preboj izpeljati hitro in učinkovito, je znanje,” je dejal.

“Če kje, potem imamo prav na Dravskih elektrarnah lep primer dobre prakse preteklih vlaganj, na katerih zdaj temelji velik del oskrbe Slovenije z električno energijo. Enako pomembna pa so vlaganja v prihodnost,” je v izjavi za medije po obisku povedal premier.

 

Generalni direktor DEM Aleksander Brunčko je dodal, da so predsedniku vlade predstavili svoje načrte in ga zaprosili za pomoč države pri njihovi izvedbi. “Mislim predvsem v postopkih. Kar se tiče financ, še nismo tako daleč. Verjamem, da smo Dravske elektrarne s svojim potencialom sposobne marsikateri projekt speljati tudi same. Bolj pomembno je, da nam država pomaga pri umeščanju v prostor in skrajševanju določenih postopkov,” je pojasnil.

Golob je poudaril, da je za izvajanje projektov ključno predvsem znanje oz. ustrezne ekipe. “Maribor je bil prestolnica elektroenergetike Slovenije, še v času Jugoslavije, in verjamem, da Maribor lahko spet postane prestolnica elektroenergetike Slovenije, ravno zaradi znanja in smelih projektov, ki se jih tu načrtuje,” je povedal.

Pri tem po njegovih besedah ni toliko pomembno, kje je sedež Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE), ampak to, kje se bo vlagal denar in odvijal razvoj. “Sedeži so lahko politično pomembni, ni pa nujno, da prinesejo razvoj regiji. Pred nami je res huda energetska zima in ne želimo se prepirati o lokalnih zgodbah, ampak je bolj pomembno, da začnemo sistematično vlagati denar in odpirati nova, zelena delovna mesta,” je povedal.

Morebitne vrnitve sedeža v Maribor v prihodnosti sicer ne izključuje. “Srednjeročno je vse možno. Tega ne zavračam, ni pa to ključna prioriteta,” je Golob odgovoril na novinarsko vprašanje.

Potem ko je Rusija zaradi domnevnih težav pri transportu prenehala dobavljati plin Italiji, je po besedah premiera “samo vprašanje časa, kdaj ga bo ukinil tudi Sloveniji”. “Ne se obremenjevati s tem. Mislim, da je Evropa danes že pripravljena na popolno prekinitev dobav ruskega plina in da je to nekaj, kar moramo vzeti za dejstvo. To, da Gazprom to počne selektivno, po državah, je samo izvajanje psihološkega pritiska na Evropo. Prej ko se bo Evropa sprijaznila s tem, prej bomo začeli izvajati učinkovite ukrepe in lažje bomo prišli skozi zimo,” je prepričan premier.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.