19:22, sob, 6. Jul

Golob napovedal razmislek o sistemskih spremembah za hitrejšo pomoč ob ujmah





Predsednik vlade Robert Golob je napovedal razmislek o sistemskih spremembah za hitrejšo pomoč ob naravnih nesrečah, kot so močna neurja, ki so državo zajela v zadnjih dneh. Kot je dejal, so žal vsi ukrepi znotraj obstoječega zakonodajnega okvirja za ljudi zelo počasni.

V izjavi, ki je sicer potekala ob predstavitvi priporočil strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora, je premier v odgovoru na novinarsko vprašanje dejal, da razume stisko ljudi, ki so prizadeti v hudih neurjih, s kakršnimi se v zadnjih dneh sooča Slovenija.

Kot je dejal, gre za zelo pereča vprašanja, po vsej državi potekajo intervencije. Vlada je po njegovih besedah v primeru plazov na Štajerskem reagirala hitro, v dveh tednih so bili potrjeni intervencijski ukrepi s sredstvi vred. “Tudi tokrat pričakujemo, da bodo intervencijski ukrepi obravnavani približno enako hitro,” je poudaril premier.

Opozoril pa je, da je pri sanacijskih ukrepih “žalostno dejstvo”, da so znotraj obstoječega zakonodajnega okvirja vsi ukrepi žal zelo počasni za ljudi. “Ne vem, zakaj tega nihče noče ljudem iskreno povedati in jim obljublja nekaj, kar je neuresničljivo, ampak žal je tako,” je še dodal.

Tudi zato po njegovih besedah razmišljajo o sistemski spremembi, kako skupaj z upravo za zaščito in reševanje in civilno zaščito najti način, “da se določeni ukrepi dobesedno prekvalificirajo v intervencijske”.

Pri tem je Golob še izpostavil, da je treba razmejiti med ukrepi, kjer si lahko ljudje z odgovornim ravnanjem pomagajo sami, prek zavarovanja, in posledicami, ki se jih ne da predvideti in kjer je vloga države toliko bolj pomembna. “Žal danes nimamo učinkovitega sistemskega okvirja, ta naloga nas še čaka, moramo biti pošteni in odkriti, kar se tega tiče,” je še poudaril predsednik vlade.

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.