09:45, sre, 28. Sep

Golob po današnjem ogledu Drame napovedal njeno takojšnjo obnovo

Premier Robert Golob je po ogledu ljubljanske Drame ocenil, da je objekt res neprimeren in izrazil začudenje, kako se je lahko znašel v takšnem stanju.

Napovedal je uvrstitev projekta prenove, ki “ni projekt enega ministrstva, ampak razvojni projekt celotne vlade”, v vse ustrezne dokumente, da bodo lahko z investicijo začeli takoj. Golob si je poslopje SNG Drama Ljubljana danes ogledal skupaj z ministrico za kulturo Asto Vrečko, sestala sta se tudi z ravnateljico gledališča Vesno Jurca Tadel. “Politiki velikokrat govorimo, da je kultura temelj slovenskega naroda. Ko pa si človek potem ogleda enega od simbolov kulture, ga malce zmrazi, ko ugotovi, da politiki včasih veliko govorijo, pa tega v resnici ne mislijo,” je po sestanku povedal Golob. Zagotovil je, da bodo sami ravnali drugače in da bodo “ta simbol do njegove 115. obletnice spravili na nivo, kot si zasluži”. Napovedal je, da bodo projekt Drame, ki “ni projekt enega ministrstva, ampak razvojni projekt celotne vlade”, uvrstili v vse ustrezne dokumente, da bodo lahko z investicijo začeli takoj.

“Žal je bilo do sedaj tako, da prejšnje vlade niso nikoli zagotovile denarja za konkretno obnovo hiše”

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je povedala, da so se z Vesno Jurca Tadel predhodno že sestali na ministrstvu, kjer so razmišljali in se pogovarjali o rešitvah. “Žal je bilo do sedaj tako, da prejšnje vlade niso nikoli zagotovile denarja za konkretno obnovo hiše, ki je vendarle ena naših najpomembnejših kulturnih institucij. In tudi prejšnja vlada, kljub vsem obljubam, ni pustila v proračunu za leti 2022 in 2023 za ta namen nobenega denarja,” je povedala. Izrazila je veselje, da predsednik vlade in aktualna vlada “razumeta pomen kulture, pomen naših osrednjih kulturnih ustanov” in da “to ne bo ostalo samo pri besedah, ampak bomo že takoj z naslednjim mesecem začeli tudi s konkretnimi dejanji, da bo Drama obnovljena v najkrajšem možnem času”.

Do zdaj še se ni zgodilo, da bi si Dramo prišla ogledat in predsednik in ministrica za kulturo hkrati

Igralci in zaposleni v Drami bodo tako dobili prostore, Slovenci pa kulturno ustanovo, ki bo tudi “infrastrukturno na nivoju evropskih institucij”. “Vsebina je že tukaj, politiki pa ji moramo dati tudi infrastrukturno možnost,” je poudarila ministrica. Ravnateljica Vesna Jurca Tadel je izrazila veselje nad današnjim obiskom. Kot je povedala, se še ni zgodilo, da bi si Dramo prišla ogledat predsednik vlade in ministrica za kulturo hkrati. Menila je, da je bilo to nujno in si obenem želi, da bi bil rezultat današnjega obiska ta, “da bi se lahko čez nekaj let vsi skupaj veselili uspešnega gledališča v stavbi, ki je dostojna in primerna za osrednje slovensko gledališče“.

Zgradbo ljubljanske Drame bodo prenovili po načrtih biroja Bevk Perović arhitekti, ki je leta 2017 zmagal na javnem natečaju. Leta 2019 je bila z ministrstvom za kulturo podpisana triletna pogodba o financiranju projektiranja.

Novembra lani je nato odstopil tedanji ravnatelj Drame Igor Samobor, ki je med razlogi za odstop navedel nespoštovanje zavez glede prenove stavbe gledališča, ob čemer je glavne očitke naslovil na nekdanjega ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki naj bi po njegovem zatrjevanju dogovarjanja glede financiranja prekinil.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *