16:19, sob, 20. Apr

Golob: Pričakovanja so velika, a izzivi morajo biti veliki, zato da še bolj trdo delaš





DZ je na tajnem glasovanju izvolil predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba za mandatarja za sestavo nove vlade. Golob, ki je v DZ tudi že vložil listo ministrskih kandidatov je v izjavi po izvolitvi dejal, da se zaveda velikih pričakovanj, a da morajo biti včasih “izzivi veliki, zato da še bolj trdo delaš”.

Golob, ki ga je na tajnem glasovanju podprlo 54 poslancev, se je v izjavi za medije po izvolitvi na mesto predsednika vlade zahvalil volivcev in volivkam, ki so se aprila “množično” odpravili na državnozborske volitve in oddali svoj glas za stranko Gibanje Svoboda.

“Kot rezultat teh glasov smo dobili jasen mandat, kakšno Slovenijo si naši ljudje želijo,” je prepričan novi predsednik vlade. Kot poudarja, sprejema odgovornost, da bodo ljudem zgradili Slovenijo, kot si jo želijo.

Kljub temu, da mandat nastopa v “neprijaznih okoliščinah” ne samo za Slovenijo, ampak tudi v svetovnem merilu, Golob verjame, da je obkrožen z odlično ekipo sodelavcev, ki bo kos prihajajočim izzivom.

Golob je tako v DZ že vložil listo ministrskih kandidatov, zaslišanja pred pristojnimi delovnimi telesi DZ se bodo po njegovih besedah začela v soboto oziroma ponedeljek. Cilj bodočih vladnih strank Gibanje Svoboda, SD in Levice še vedno ostaja vlado sestaviti do 3. junija. Po zadnjih informacijah bi tako, če na zaslišanjih ministrskih kandidatov ne bo večjih presenečenj, DZ lahko o novi vladi glasoval že v sredo.

Poslanci sicer glasujejo o listi kandidatov za ministre kot celoti, potrditi pa jo mora večina poslancev, ki se udeležijo glasovanja. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja

Tega, kdo bo sestavlja ožjo ekipo kabineta predsednika vlade, Golob danes še ni želel komentirati, saj da se bo temu vprašanju zares posvetil šele v četrtek.

Ključne prioritete vlade pa bodo v prvih mesecih priprave na jesen, med drugim Golob izpostavlja pripravo izhodne covidne strategije in pripravo na spopadanje z energetsko in prehransko draginjo. Ob tem se bodo pripravljali tudi na razvojne projekte, ki jih želijo zagnati jeseni, napoveduje Golob.

Koalicijski trojček Gibanje Svoboda, SD in Levica bo sicer zaradi predloga za posvetovalni referendum na zakon o vladi, ki ga je v parlamentarni postopek vložila SDS, vlado najprej sestavila po aktualni sestavi resorjev. Reorganizacija vlade pa bo nato po Golobovih besedah namenjena temu, da vlado organizirajo tako, da bo podpirala vse razvojne iniciative, ki jih načrtujejo.

Golob je sicer v nagovoru DZ po izvolitvi dejal, da bo hvaležen tudi vsem, ki se jim bodo “pridružili kasneje”. Kot je pozneje pojasnil, je tako želel pokazati, da tudi v politiki obstaja možnost kulturnega dialoga. “Če se bomo znali spoštljivo nagovarjati tudi takrat, ko se ne bomo strinjali, lahko naredimo velike korake,” je prepričan. V razpravi o kandidatu za mandatarja je bilo namreč po njegovi oceni podanih “nekaj zanimivih iniciativ ene izmed opozicijskih strank”.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.