23:22, sob, 6. Jul

Gorski reševalci opozarjajo, da je v gorah vedno več obolenj in poslabšanj osnovnih bolezni





Za ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči Brnik in tamkajšnjo dežurno ekipo Gorsko reševalne službe je zelo zahteven konec tedna. Zgodilo se je namreč več nesreč v gorah in pri športnih aktivnostih. Vse več pa je tudi posredovanj zaradi bolezenskih stanj, v zadnjih primerih zaradi obolenja srca, opozarjajo v Osnovnem zdravstvu Gorenjske.

Posredovanje oz. pomoč helikopterskih enot so minuli konec tedna potrebovali gorniki, v nekaj primerih pa tudi osebe, ki so se poškodovale pri športnih in rekreativnih aktivnostih, so v zavodu navedli v današnjem sporočilu za javnost. Ob tem ponovno pozivajo k previdnosti, opremljenosti, ustreznim pripravam in odgovornosti v gorah.

Ljudem svetujejo, naj pri vseh športnih aktivnostih pazijo na svojo varnost in fizično pripravljenost ter se izogibajo prevelikim naporom v vročih poletnih dneh. “Potrebno je tudi poznati svoje kronične bolezni in predvideti morebitna akutna poslabšanja osnovnih bolezni,” so izpostavili.

Izpostavili so tudi nekaj statistike posredovanj minulega konca tedna. Poleg dežurne ekipe Gorsko reševalne službe (GRS) za posredovanje v gorah, ki je oskrbela poškodovane in obolele, je dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik v soboto in nedeljo oskrbela oboleli osebi v Ilirski Bistrici in Ajdovščini ter posredovala na območju Kamniške Bistrice, kjer se je pri zasilnem pristanku poškodoval jadralni padalec, in ga s helikopterjem Slovenske vojske odpeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Pogosta posredovanja 

Ekipa je posredovala tudi po prometni nesreči v Goriških Brdih in hudo poškodovanega kolesarja s helikopterjem SV prepeljala na nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana.

Skupaj z gorskimi reševalci je dežurna ekipa GRS Brnik posredovala na poti proti Martuljškemu slapu, kjer je tujega planinca obšla slabost, in mu s hitro pomočjo rešila življenje.

Ekipa brniške helikopterske nujne medicinske pomoči je sicer posredovala tudi v nedeljo zvečer, ko je nudila pomoč 39-letnemu državljanu Nizozemske, ki se je med hojo od Koče pri Triglavskih jezerih proti Komarči telesno poškodoval. Planinca so s policijskim helikopterjem prepeljali v zdravstveno ustanovo, policisti pa bodo dogodek ustrezno dokumentirali, so sporočili s Policijske uprave Kranj.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.