01:34, čet, 25. Apr

Gospodarska zbornica Slovenije ob grozečem četrtem valu z novim pozivom k cepljenju





Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) ob novem naraščanju števila okužb z novim koronavirusom v Sloveniji, ki po opozorilih pristojnih pomeni začetek četrtega vala epidemije, poudarja pomen odgovornega ravnanja posameznikov in cepljenja. Opozarja na visok izpad ob morebitnem novem zaprtju dejavnosti.

FOTO: Pixabay.com

Pomembna razlika v primerjavi s prejšnjimi naraščanji števila okužb je, da smo tokrat “oboroženi” z cepivom, je danes na srečanju z novinarji v Ljubljani dejal eden od izvršnih direktorjev GZS Mitja Gorenšček. V zbornici spodbujajo prebivalstvo in gospodarstvo k cepljenju, saj bi s tem najbolj učinkovito omejili širjenje virusa in preprečili vpliv na delovanje posameznih dejavnosti.

Izpostavil je izračune zbornice, predstavljene pred dvema tednoma, da bi ponovno zaprtje gospodarstva v zadnjih treh mesecih leta pomenilo izgubo 1,7 milijarde evrov prihodkov podjetij, 400 milijonov evrov dodane vrednosti in 2500 delovnih mest. Državo bi podpora prizadetemu gospodarstvu in javnemu sektorju stala okoli 800 milijonov evrov oz. 400 evrov na prebivalca.

Odgovorno obnašanje

Tudi če ne bo omejitvenih ukrepov države, se bodo ljudje po Gorenščkovem mnenju sami omejevali, kar da bo imelo vpliv na določene storitve.

Pomembno je, da se ljudje odgovorno obnašajo, sta poudarila Gorenšček in generalni direktor GZS Aleš Cantarutti. Slednji meni, da je prenašanje odgovornosti z države na posameznika – ob zadostni količini cepiva v državi – “edini logični korak”.

Zbornica že dlje časa poziva vodstva podjetij, naj svoje zaposlene v čim večji meri spodbudijo k cepljenju, pomagali so tudi organizirati mobilne enote za cepljenje. Poskusi podjetij, da bi zaposlene k cepljenju motivirali z nagradami, se niso izkazali za uspešne, je dejal Cantarutti in dodal, da razmišljajo o vseslovenski akciji, nagradni igri, v kateri bi lahko sodelovali cepljeni.

Nekatera podjetja v tujini že pogojujejo opravljanje dela s cepljenjem

Cantaruti je tudi povedal, da se posamezna podjetja, kot primer je navedel Gorenje, močno trudijo, da bi preprečila širjenje okužbe, saj se zavedajo, da bi resen vdor virusa vplival na proizvodnjo in pomenil takojšen zaostanek za konkurenco. Nekatera podjetja v tujini po njegovih besedah že tudi pogojujejo opravljanje dela s cepljenjem.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.