12:18, čet, 4. Jul

Gospodarsko ministrstvo v zvezi z Magno veliko na terenu?





Premier Miro Cerar je v pogovoru za Večer v zvezi z načrti Magne, da bi del proizvodnje selila v Podravje, dejal, da je gospodarsko ministrstvo v tej zvezi veliko na terenu, gre za vprašanje zemljišč in dovoljenj, zato je postopke treba pospešiti. Več o tem projektu ni želel povedati, ga pa veseli, da so gospodarski kazalci za regijo pozitivni.

FOTO: www.mojvideo.com
FOTO: www.mojvideo.com

Kot je dejal za današnjo izdajo časnika, je zaradi interesa vlade in lokalnega okolja, da zadeve pripeljejo do konca, smiselno o projektu v tej fazi čim manj govoriti. Vlada si po njegovih besedah z vsemi razpoložljivimi možnostmi v okviru zakonodaje prizadeva, da bi v Maribor in okolico pripeljali tuje investitorje in več delovnih mest.

cerar in spenga 2

Na vprašanje, ali bo šlo za projekt posebnega pomena, pri katerem so možne kakšne davčne olajšave ali subvencije, je odvrnil, da tudi sicer vsem tujim investitorjem pojasnijo, kje so zaradi investicije možne davčne ugodnosti. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je po njegovih besedah veliko na terenu, tudi v Podravju, in ni aktiven samo v tem primeru.

Cerar se je v pogovoru dotaknil tudi izgubljene priložnosti Maribora za prihod družbe IBM, ki se je pozneje odločila za Hrvaško. Dejal je, da sicer ni šlo za projekt velike vrednosti, šlo je za zaposlitev okoli 30 ljudi, ki pa je bil pomemben simbolno.

“Zahteve multinacionalke so bile zelo posebne, obstajale so nekatere zakonodajne ovire, a na naši strani je bilo premalo iznajdljivosti. Predstavnike IBM sem povabil na razgovor, a je bilo že prepozno. Ostro sem opozoril ministra, da se kaj takšnega ne sme več ponoviti, zahteval sem reorganizacijo Spirita. To se je zgodilo in verjamem, da stvari tečejo bolje,” je za Večer dejal predsednik vlade.

O tem, zakaj država kljub drugačnim obljubam še vedno ni izpeljala postopka podelitve dolgoročne koncesije za upravljanje mariborskega letališča, je dejal, da gre pri tem za čisto formalen razlog, saj je bila sprejeta nova evropska direktiva, ki nekoliko spreminja ureditev koncesij in zavezuje članice do drugačne ureditve obratovanja in upravljanja letališč.

Direktiva je po njegovem v zaključni fazi prenosa in takoj, ko bo mogoče, bodo v praksi to razmerje urejali bolj ugodno za upravljavca letališča. Sicer pa se Cerar zavzema za to, da država ostane lastnica letališke infrastrukture.

Premier je potrdil, da je iz mariborskega okolja prišla pobuda za obnovo mariborske knjižnice in Rotovškega trga, zato so na četrtkovi seji sprejeli sklep, da bo država v dveh letih zagotovila 2,67 milijona evrov, s katerimi bo občina ob minimalnem lastnem vložku in z evropskimi sredstvi projekt realizirala. Pogovarjajo se tudi o možnosti, da bi ministrstvo za javno upravo stavbo nekdanje SDK preneslo v občinsko last, ki bi jo nato uporabili za potrebe umetnostne galerije.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.