23:23, sre, 3. Jul

Gostince v Mariboru vendarle čaka podražitev, kritični so do župana, da jih nič ne seznani





Razlog za spremembo in dopolnitev odloka je vzpostavitev pravne podlage, po kateri bodo uporabniki gostinskih vrtov različno obravnavani v letni in zimski sezoni. Pomeni, da bodo uporabniki plačevali uporabnino za gostinski vrt v letni sezoni enako kot do sedaj, v višini vrednosti točke (0,32 EUR), v zimski sezoni pa v višini polovice vrednosti točke (0,16 EUR) glede na dejansko velikost gostinskega vrta.

Kot še navajajo v gradivu, so razlogi za to odločitev takšni, da so zimska obdobja v zadnjih letih milejša, vremensko ugodnejša in ob upoštevanju, da je v zimskem času možno gostinske vrtove zaščititi pred vremenskimi vplivi s transparentnimi ograjami in jih ogrevati s postavitvijo plinskih in električnih grelcev so ti lahko uporabni tudi v zimskem obdobju.

Po sedaj veljavnem odloku uporabniki v zimski sezoni plačujejo uporabnino za največ 5 m2 gostinskega vrta, ne glede na to, kako velik je dejansko njihov gostinski vrt, ali pa manj, če je njihov gostinski vrt manjši od 5 m2. V praksi to pomeni, da uporabnik v zimski sezoni, tudi v kolikor je njegov zimski vrt npr. velikosti 70 m2 ali več, plača uporabnino zgolj za 5 m2 gostinskega vrta.

“Za odpravo prej navedene dosedanje ureditve ter vsled načela učinkovitega, gospodarnega in uspešnega poslovanja, predlagamo sprejem predmetnega odloka,” navajajo v gradivu, pod katerega je podpisan župan Saša Arsenovič, ter še zapišejo: “V posledici navedenega se s predmetno novelo odloka tudi odpravi določilo, da v času veljavnosti pogodbe velikosti gostinskega vrta ni dovoljeno spreminjati. Na novo se določa, da je spremembamo2na v izjemnih primerih ob soglasju posebne komisije.”

Čeprav je župan Saša Arsenovič točko o spremembi odloka o rabi javnih površin, po kateri bi gostinci nadomestilo za vrtove po novem plačevali na osnovi velikosti vrta in ne več letne ali zimske sezone, sam umaknil z dnevnega reda septembrske seje, bodo gostinci za uporabo vrtov v zimski sezoni v prihodnje očitno vendarle plačevali več kot doslej, no vsaj če bodo to na naslednji redni seji mestni svetniki to potrdili. 9. redna seja mestnega sveta MO Maribor, bo sicer naslednji četrtek, 26. oktobra ob 16. uri. Na njej pa bodo razpravljali tudi o rebalansu proračuna.

A v društvu Gostinci Poštne ulice se ne strinjajo niti z novim predlogom, kot so pojasnili: “Na seji mestnega sveta je ponovno v obravnavi predlog podražitve gostinskih vrtov v zimskem času v obliki spremembe Odloka o rabi javnih površin. Nekoliko spremenjen od prvega predloga, a vseeno je temeljni cilj podražitev. Prosimo, da spremembe Odloka ne sprejmete, saj je obstoječi Odlok pravičen in za gostince stimulativen.”

Učinek spremembe odloka na prihodke MOM ne bi bil prav velik, saj bodo gostinci v zimskem obdobju bistveno zmanjšali kvadrature vrtov

Kot poudarijo gostinci so cene najema gostinskih vrtov po njihovem mnenju že tako previsoke, saj se v poletnem obdobju že približujejo najemninam lokalov: “Upoštevat je namreč potrebno, da že poleti le redko dosegamo polno zasedenost gostinskih vrtov, večinoma ob vikendih zvečer, kar je le dva dni od sedmih. Tukaj prištejmo še vremenske razmere – ravno letos poleti smo bili priča dolgotrajnemu deževju in znižanju temperatur, ko so bili naši lokali in vrtovi prazni.”

V predlaganem odloku sicer predlagatelj dopušča možnost, da posebna komisija odloča o povečanju vrta, npr. v primeru zgodnje pomladi, vendar se gostinci sprašujejo, ali povečevanje birokracije, oddajanje novih vlog in zasedanje posebnih komisij stimulativno vpliva na poslovanje? “Učinek spremembe odloka na prihodke MOM po našem mnenju ne bi bil prav velik, saj bomo gostinci v zimskem obdobju zagotovo bistveno zmanjšali kvadrature vrtov, projekcija prihodkov pa je takšna, kot da bomo ohranili enako velikost,” zapišejo.

Ponavljajo tudi njihove argumente iz prejšnjega apela:

“Za začetek bi radi poudarili, da nas pred medijskim poročanjem nihče z MOM ni povabil na predstavitev predloga ali izmenjavo mnenj. Žalosti nas, da se v Mariboru odločitve sprejemajo tako ad-hoc in praviloma mimo javne diskusije. Pričakujemo, da se bodo spremembe, ki vplivajo tudi na naše poslovne načrte, pred sprejemanjem z nami tudi uskladile,” pa so zapisali v prejšnjem apelu in dodajajo: “Odlok iz leta 2013 se nam zdi pravičen, saj večino zimskega obdobja gostinci ne moremo uporabljat vrta kot primarnega prostora za goste, temveč služi le kratkotrajnim posedanjem gostov (npr. med pavzo za cigaret, saj kajenje v zaprtih prostorih ni dovoljeno), ki praviloma že sedijo v notranjosti lokalov. V primeru, da kak dan posije sonce in se malenkost ogreje, imamo možnost povečat vrt na nekoliko večjo kvadraturo, vendar gre bolj za izjeme, sploh pri gostincih, katerih vrtovi so slabše osončeni v zimskem času. Kdor pozna mesto, mu je jasno, da pozimi gostinski vrtovi, razen redkih izjem ob sončnih dnevih, niso polni, kaj šele enako vredni, kot so poleti. Manj je turistov, manj prireditev, manj obiska.”

Se strinjajo se z utemeljitvijo predlagatelja 

Z utemeljitvijo predlagatelja, da lahko vrtove ogradijo in ogrevajo s plinskimi in električnimi grelci, se ne strinjajo: “Ravno ogrevanje zunanjih površin je energetsko zelo potratno in redki gostinci, ki se za to odločijo, že plačujejo dodatne stroške vedno dražjih energentov, da bi le ugodili svojim gostom. Pri tem pa lahko z gotovostjo trdimo, da se za to odločamo, da preživimo. Prav tako nas preseneča, da MOM s predlogom gostincem vzpodbuja potratno ogrevanje zunanjih površin, saj to ni v skladu z zelenim prehodom, kateremu se je Maribor zavezal in bi predlagane rešitve morale peljati v smeri drugačnih ukrepov. Gostinci smo tudi generator utripa mesta. Z urejanjem lokalov, organizacijami prireditev, ponudbo, prijaznostjo, večkrat v vlogi vodičev in informatorjev, nenamenoma tudi infrastrukturo javno dostopnih WCjev bogatimo mesto in prosimo, da nas dodatno finančno ne obremenjujete. Hvala in lep pozdrav!”

Pod sporočilo so podpisani: Gostinci Poštne ulice (Kozlovna, Patrick’s pub, Baščaršija, CLC, LaPizza, Isabella, Piaf, Fudo)

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.