00:25, pon, 22. Jul

Grad Borl po prenovi obiskalo že približno 10.000 ljudi





Grad Borl, ki ga je aprila po delni obnovi v upravljanje od države prevzela občina Cirkulane oziroma posebej za to ustanovljeni zavod Belana, je v slabih treh mesecih obiskalo okoli 10.000 ljudi. Kot je za STA povedala direktorica zavoda Monika Klinc, prihajajo tako organizirane skupine kot posamezni domači in tuji obiskovalci.

Delna prenova gradu je stala dobra dva milijona evrov, s čimer je ministrstvo za kulturo uspelo zaključiti prenovo približno tretjine grajskega poslopja.

Pri tem je sodeloval tudi zavod za varstvo narave, saj ne gre le za pomemben objekt kulturne dediščine, pač pa je v njem v sklopu projekta Natura 2000 prostore dobila tudi interpretativno-informacijska razstava, po zaslugi katere so lahko pridobili 1,6 milijona evrov iz evropskih kohezijskih virov.

Prenovljeni grad trenutno deluje ob koncih tedna in praznikih.

Po besedah Monike Klinc so že za prvomajske praznike, torej kmalu po odprtju, beležili veliko zanimanje, tudi sicer ob koncih tedna beležijo dober obisk. “Verjamem, da je to povezano z dejstvom, da je bilo na Borlu nekoč letovišče, tega obdobja pa se ljudje še zelo močno spomnijo.

Zato si želijo priti pogledati, kaj je bilo obnovljeno, kakšni so prostori in kakšna je danes ponudba,” je dejala direktorica zavoda in dodala, da z začetkom julija opažajo, da prihajajo tudi naključni tranzitni turisti, ki se peljejo mimo njih na poti proti Hrvaški.

Obiskovalci si po njenih besedah lahko ogledajo obnovljene prostore, novo razstavo o Dravi, za organizirane skupine pa ponujajo vodene oglede. Tudi tovrstnih obiskovalcev so imeli že kar nekaj, med drugim so se aktivno vključili v projekt poletne muzejske noči, avgusta pa načrtujejo vsebine na temo netopirjev, saj jih na gradu ne manjka in so na njih zelo ponosni.

Ob tem v kavarni ponujajo kavo ter lokalno pijačo in jedačo, med drugim kremne rezine in haloško gibanico, tako de se nekateri tuji in domači gostje pri njih ustavljajo tudi zaradi tega. Kar nekaj je tudi kolesarjev.

Na gradu so imeli tudi že tri koncerte, pretekli teden je pri njih gostovala tudi opera, na vrhuncu poletja pa so začeli še s krajšimi glasbenimi vložki na grajskem dvorišču.

Ob odprtju so napovedovali tudi organizacijo porok, ki jih glede na to, da se tovrstni dogodki vedno načrtujejo precej vnaprej, še niso izvedli. Prvo bodo gostili avgusta, več terminov pa je rezerviranih v naslednjem letu, je dejala Klinc in dodala, da se trenutno lotevajo priprave pedagoških programov za osnovno in srednješolce ter otroke iz vrtcev, želijo pa si tudi krepitve turističnega povezovanja znotraj regije.

Grad Borl stoji na strmem skalnem pomolu nad starodavnim prehodom čez reko Dravo. Njegovi začetki segajo v 12. ali 13. stoletje. Po vojni je bil podržavljen.

Leta 1952 so ga obnovili in v njem pričeli gostinsko dejavnost, ki je leta 1972 z večjo preureditvijo prerasla v sodoben hotel. Oboje so po letu 1980 zaprli, nato pa so v gradu potekale občasne prireditve.

Kot je ob vnovičnem odprtju objekta dejala ministrica za kulturo Asta Vrečko, si bodo prizadevali za pridobitev dodatnega denarja za postopno prenovo ostalih delov gradu. Ker pa gre za velik objekt, ki terja pri obnovi močne finančne injekcije, raje delajo postopoma.

Občina si sicer želi, da bi uredili razgledno teraso, ministrica pa je pojasnila, da so za zdaj opravili sanacijska dela, zdaj pa bodo iskali rešitve tudi v tej smeri. Kot je dejala, težko napove, kdaj se bodo lotili še tega projekta, saj gre za finančno zahtevno nalogo, vredno skoraj 1,5 milijona evrov.

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.