15:19, pet, 5. Jul

Grozljivo: Župnik iz štajerske župnije naj bi v Afriki posilil 50 dečkov





Francoski medij France24 poroča, da naj bi slovenski duhovnik, ki naj bi bil sicer iz ene od mariborskih škofij, kot misijonar živel v Afriki in več let posiljeval in spolno zlorabljal otroke.

Ekipa francoskega medija je bila v Afriki, kjer je izvedela več o tem grozljivem početju. Po poročanju slovenskega portala svet24.si pa naj bi župnik zdaj bil v eni od štajerskih župnij in neovirano delal. Slovenski portal svet24.si je še zapisal, da naj bi šlo za duhovnika Jožeta Šömna iz Slivnice pri Mariboru, ki naj bi kot misijonar deloval v Demokratični republiki Kongo med letoma 1992 in 2001.

Jože Šömen

V Sloveniji primer zastaral

Zapisali so še, da naj bi mariborska nadškofija na tiho več let obravnavala primer, pri tem naj bi imeli tudi pričevanja več deset dečkov iz Konga. Primer naj bi bil predan slovenski policiji, a portal piše, da je nato zastaral. Zapisali so še, da duhovnik zanika obtožbe, ob tem pa, da naj bi še vedno imel stik z otroki.  Francoski medij France24 je še zapisal, da naj bi bil v Kongu duhovnik sprva priljubljen, a da po razkritju ostro obsojajo duhovnikovo početje, med drugim tudi afriški učitelj francoščine na šoli, ki naj bi jo ustanovil prav štajerski duhovnik. Učitelj Engobo Mambe je tudi eden od podpisnikov dopisa, v katerem pišejo o posilstvih in spolnih zlorabah otrok in mladostnikov.

Francoski novinarji pred tedni v Afriki izvedeli več podrobnosti

Francoska novinarska ekipa je bila pred tedni v vasi Mooto, kjer so žrtve povedala, kaj naj bi se dogajajo, skupaj s podrobnostmi, kako naj bi jih duhovnik posilil ali spolno zlorabil, tudi tako, da naj bi masturbiral pred njimi. Medij poroča, da sta se pred časom dve žrtvi opogumili in ga prijavili lokalni policiji, na podlagi pričanj so ga obtožili pedofilije, nato pa naj bi ga lokalna župnija po hitrem postopku poslala v Slovenijo.

V Kongu primer ponovno odprli

Lani pa naj bi ponovno odprli primer, enajst žrtev išče pravico, lokalne oblasti pa hočejo, da slovenskega duhovnika privedejo nazaj v Afriko in ga zaslišijo. Enajst žrtev se je obrnilo tudi na organizacijo Coping Internatonal. France24 pa še piše, da so izjave žrtev predali Vatikanu, od tam pa naj bi dobili odgovor, da ni nobenih dokazov za obdolžitev osumljenca. Nekaj žrtev se je pripravljenih soočiti s tistimi, ki trdijo, da je duhovnik nedolžen.

Učitelj bi rad duhovnika vprašal, zakaj je otrokom uničil življenje

Pred meseci je sicer o primeru posilstev v Afriki pisal tudi časnik Delo. A ker je primer v Sloveniji zastaral, imena duhovnika niso objavili, so zapisali na portalu svet24.si, kjer so dodali, da pa v Afriki primer ni zastaral, saj je ponovno odprt.  Že pred meseci je Delo poročalo o tem, da je eden od učiteljev v Kongu potrdil ravnanje slovenskega župnika in dejal, da bi župnika rad obiskal v Sloveniji in vprašal, zakaj je otrokom uničil življenje. Delo je še poročalo, da je duhovnik za njihov medij vse obtožbe zanikal.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.