02:14, sob, 20. Apr

Grožnje profesorjem dveh mariborskih fakultet





Policisti so kazensko ovadili dva osumljenca, sporočajo iz Policijske uprave Maribor.

Policisti PP Maribor I so uspešno preiskali več kaznivih dejanj Grožnje po I. odstavku 135. člena Kazenskega zakonika (KZ-1) in Zlorabe osebnih podatkov po 4. odstavku 143. člena KZ-1, storjenih v času od avgusta 2019 do konca meseca marca 2020, na škodo večih profesorjev, zaposlenih na dveh mariborskih fakultetah.

Osumljen 28- letni Celjan

V kriminalistični preiskavi so policisti ugotovili, da je storitve navedenih dejanj utemeljeno osumljen 28- letni Celjan. Policisti so ga pristojnemu tožilstvu kazensko ovadili zaradi suma storitve sedmih kaznivih dejanj Groženj in enega kaznivega dejanja Zlorabe osebnih podatkov. Osumljeni je ustvarjal e-naslov in uporabniški račun v storitvi Google mail, z osebnimi podatki zaposlene na eni izmed fakultet, s katerega je nato na uradne e-naslove oškodovancev posredoval pisma z grožnjami zoper njihovo življenje.

Na podlagi zbranih obvestil so policisti PP Maribor I podali pobudo za pridobitev odredbe za hišno preiskavo, ki jo je izdalo Okrožno sodišče v Mariboru. V začetku meseca junija 2020 so policisti na osumljenčevem domu opravili hišno preiskavo, in mu zasegli razne elektronske naprave, ki so jih poslali v pregled in zavarovanje dodatnih dokazov na Oddelek za računalniško preiskovanje Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor. Pri pregledu zaseženih naprav se je potrdil utemeljen sum, da so bila grozilna sporočila poslana prav iz teh naprav ter da jih je pošiljal osumljeni.

Našli tudi revolver

Med opravljeno hišno preiskavo so policisti pri osumljenemu našli in mu zasegli tudi revolver, ki ga je posedoval brez ustreznega dovoljenja, za kar mu je prekrškovni organ PP Maribor I, v hitrem postopku, izdal odločbo o prekršku.

Zaseženi revolver je bilo v osnovi štartno – plinsko orožje, za katerega pa so kriminalistični tehniki ugotovili, da je predelano v strelno orožje.

Kazenske ovadbe za dve osebi 

Z nadaljnjim zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da je osumljeni opisano orožje dobil v hrambo od njegovega očeta. Ker je oče prenaredil strelno orožje, so policisti tudi njega, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva po 4. odstavku 307. členu KZ-1, kazensko ovadili pristojnemu tožilstvu.

Za kaznivo dejanje Grožnje po I. odstavku 135. člena (KZ-1) je zagrožena denarna kazen ali kazen zapora do šestih mesecev, za kaznivo dejanje Zlorabe osebnih podatkov po 4. odstavku 143. člena KZ-1 je zagrožena kazen zapora od treh mesecev do treh let, za kaznivo dejanje Nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva po 4. odstavku 307. členu KZ-1 pa se storilec kaznuje z zaporom do enega leta.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.