00:29, sre, 24. Jul

Hauc: Ni res, da NKBM ne kreditira podjetij





Predsednik uprave Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) Aleš Hauc zavrača očitke o tem, da banka premalo kreditira podjetja. Kot je dejal na današnji novinarski konferenci, na kateri je komentiral prvo trimesečje, so pri tem v skladu s programom prestrukturiranja omejeni z zavezami do Evropske komisije, ki od njih zahteva zniževanje obsega kreditov.

Predsednik uprave NKBM Aleš Hauc na novinarski konferenci, na kateri je komentiral rezultate prvih treh mesecev leta 2014. Vir: STA
Predsednik uprave NKBM Aleš Hauc na novinarski konferenci, na kateri je komentiral rezultate prvih treh mesecev leta 2014.
Vir: STA

“Te zaveze smo dolžni spoštovati, pa če nam je to všeč ali ne. Zagotovo nam po našem subjektivnem mnenju to ni všeč, saj banka živi od prihodkov od obresti, opravnin in podobnega, a temu so podvržene vse banke v EU, ki so postale prejemnice državne pomoči,” je dejal prvi mož druge največje državne banke.

Pri povečevanju kreditiranja so tako po njegovih besedah omejeni, to bodo celo poskušali delati, a v brezglave zgodbe, ki “smo jim bili v tej banki priča v preteklosti, se zagotovo ne bodo spuščali, saj potem s sanacijo niso naredili nič”. Kot je še dodal, so morda res bolj previdni kot nekateri drugi, a so v prvih treh mesecih letos kar nekaj dobrim slovenskim podjetjem odobrili pomembna posojila za več deset milijonov vredne investicije.

Vloge so se po njegovih besedah začele povečevati, saj so letos zabeležili štiriodstotno rast, prav tako pa beležijo rahlo ustavljanje padanja kreditnega portfelja.

Kar se tiče kleščenja stroškov, je Hauc danes opomnil, da na tem področju rezultat zadnjih dveh let precej bremenijo nekateri stroški, na katere sami niso imeli vpliva, zlasti lani, ko so bili med drugim opravljeni pregledi aktive banke in stresni testi. Tukaj gre za milijone evrov, medtem ko so stroške dela lani v primerjavi z letom 2012 znižali za več kot štiri odstotke, je poudaril.

Zniževanje stroškov se je sicer po njegovih besedah začelo že v času prejšnjih uprav, v času njegove pa so precej zarezali tudi v število zaposlenih. Večinoma z uporabo mehkih metod so doslej prišli do številke 1188, trend pa se bo nadaljeval tudi v naslednjih dveh do treh letih, ko bodo številko znižali še za dodatnih 200 do 300 ljudi.

Banka je v prvem trimesečju letos sicer prvič po daljšem času poslovala pozitivno in ustvarila 8,9 milijona evrov čistega dobička. Glede na obstoječa predvidevanja, izračune in trenutne makroekonomske napovedi Hauc pričakuje, da se bodo ugodni trendi poslovanja letos nadaljevali.

Na ravni skupine načrtujejo, da bo bilančna vsota konec leta znašala 4,5 milijarde evrov oz. 6,3 odstotka manj kot konec lanskega leta. Skupina naj bi po načrtih izkazala približno 900.000 evrov izgube, medtem ko finančni načrt banke ob koncu leta načrtuje 8,4 milijona evrov čistega dobička.

Hauc priznava, da je bilo planiranje razmeroma konzervativno in da za zdaj kaže, da bi načrti lahko bili preseženi, a tega za zdaj ne želi napovedovati, saj meni, da bi lahko letošnje leto bilo celo najbolj turbulentno leto doslej. Zlasti zaradi političnih razmer v Sloveniji ter vprašanja usode nekaterih njunih reform in s tem povezanih bonitetnih ocen, je pojasnil.

Del načrta prestrukturiranja NKBM je tudi odločitev, da se bo NKBM osredotočila predvsem na bančno dejavnost in bo do konca leta 2017 odprodala ali likvidirala nestrateške hčerinske družbe. Še letos je predvidena odprodaja lizinških družb v 100-odstotni lasti banke KBM Leasing in Gorica Leasing, predviden je tudi zaključek likvidacije družbe KBM Fineko. Če kupcev za omenjene družbe ne bo, je Hauc že napovedal tudi njihovo likvidacijo.

V naslednjih letih se bodo odločili o prenehanju poslovanja ostalih manjših družb v skupini, ob tem pa že potekajo tudi priprave na zgolj delno in postopno integracijo PBS. Odločitev v zvezi z Adria Bank še ni sprejeta, saj je delno odvisna tudi od avstrijskih regulatorjev, za KBM Banko v Srbiji pa je Hauc dejal, da glede na zaostrene razmere posluje solidno, prihodnje odločitve v zvezi z njo pa bodo sprejete na osnovi izkazanih poslovnih rezultatov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.