15:52, pet, 29. Mar

Heroji v pižamah v boju za manj voženj pod vplivom alkohola predlagajo herojski vavčer





Pri iniciativi Heroji furajo v pižamah v času veselega decembra svarijo pred nevarnostmi vožnje pod vplivom alkohola, njihov namen je zmanjšati število voženj pod vplivom alkohola med mladimi. Prav v času veselega decembra pozivajo voznike, naj ne sedajo za volan pijani.

Kdor je pil, naj pokliče sorodnika ali prijatelja, da ga bo varno pripeljal domov, so pozvali na današnji novinarski konferenci in okrogli mizi. Iniciativa je začela s svojo šesto sezono. V njej bodo naslovili problem vožnje pod vplivom alkohola z vidika nesreč ob petkih in sobotah v nočnem času med 20. in 6. uro. Po besedah direktorja zavoda Davida Razborška se 46 odstotkov prometnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola zgodi v nočnem času. V zavodu poleg tega opozarjajo, da kar do dveh tretjin vseh žrtev prometnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola pride v nesrečah, ki so se zgodile med 20. in 6. uro. Mladi vozniki medtem po Razborškovih besedah delajo pomembne korake pri izboljšanju stanja, saj se je število prometnih nesreč, ki so jih povzročili mladi vozniki pod vplivom alkohola, prepolovilo.

Predlagajo herojski vavčer

V zavodu kot orodje za manj voženj pod vplivom alkohola predlagajo herojski vavčer, ki je na voljo na spletni strani www.heroji.si z namenom, da svojim bližnjim podarimo varen prevoz, kadarkoli bi ga potrebovali. Na okrogli mizi, ki je sledila, je Matjaž Leskovar z Generalne policijske uprave izpostavil, da voznikom v Sloveniji še vedno ni prišlo v zavest, da morajo voziti varno zaradi sebe in drugih udeležencev v prometu, ne pa zato, da jih policist ne bo oglobil. Po njegovem svarilu je treba upoštevati, da alkohola ni mogoče spraviti iz organizma denimo s telesno aktivnostjo. Kdor pa je veliko pil zvečer, mora vedeti, da je lahko po prespani noči zjutraj še vedno pijan, je opomnil. Karmen Henigsman z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je opozorila, da vsaka druga oseba v Sloveniji pije prekomerno. Prej ko mladostnik začne s pitjem alkohola, večje je tveganje, da bo pil tudi kasneje, je povedala. Na inštitutu si po njenih besedah prizadevajo za spremembo odnosa do alkohola ne le v povezavi s prometno varnostjo, ampak tudi sicer. V projektu SOPA, ki se je končal lani, so se zavzeli za odgovoren odnos do pitja alkohola, ponekod, denimo v centrih za krepitev zdravja, pa so uvedli individualno svetovanje ljudem s težavami zaradi alkohola. Na podatek, da je prometnih nesreč, ki jih povzročijo mladi vozniki pod vplivom alkohola, manj, pa se je navezal antropolog Dan Podjed z Inštituta za slovensko narodopisje Znanstveno-raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti. V mladih, ki ozaveščajo tudi svoje starše, vidi upanje, da se bomo izvili iz slabih navad 20. stoletja, je dejal.
Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.