10:41, sob, 20. Apr

Hrastnikova za uvod v Mariboru tretja v kvalifikacijah





V Mariboru se je z današnjimi kvalifikacijskimi vožnjami začel svetovni pokal v spustu v gorskem kolesarstvu.

V njih se je izkazala bronasta s svetovnega prvenstva Monika Hrastnik, ki je bila tretja. Svetovni pokal na mariborskem Pohorju poteka v okrnjeni obliki ter s številnimi omejitvami zaradi novega koronavirusa.

Šestindvajsetletnica, ki je bila lani v Mariboru peta, je bila na jutranjem treningu, ki je še večinoma potekal v suhih razmerah, druga, v deževnih kvalifikacijah pa je zasedla tretje mesto. V njih je bila najhitrejša Avstralka Tracey Hannah s časom 3:42,150. Druga je bila Francozinja Myriam Nicole s petimi sekundami zaostanka.

Med članicami je nastopila še Špela Horvat

Hrastnikova, sicer članica Društva gorskih kolesarjev Pohorje, je zaostala dobrih osem sekund, prehitela pa svetovno prvakinjo Camille Balanche iz Švice, ki je bila peta in je sicer njena moštvena kolegica pri ekipi Dorval AM Pro Race Team. Med članicami je nastopila še Špela Horvat, ki je bila med 13 tekmovalkami na 12. mestu.

Pri moških je bil v kvalifikacijah najhitrejši svetovni prvak, Britanec Reece Wilson, s časom 3:08,068. Boljši je bil od Francoza Thibauta Daprelaja in rojaka Matta Walkerja. Jure Žabjek je bil s časom 3:18,066 na koncu 15. Luka Berginc je zaostal še deset sekund več kot Žabjek in kvalifikacije zaključil na 47. mestu.

V mladinski konkurenci je bil najhitrejši mladinski svetovni prvak, Irec Oisin O’Callaghan (3:19,232), pred Špancem Pauom Menoyo Busquetsom in Britancem Danom Slackom, ki sta zaostala dve oziroma štiri sekunde.

Pri mladinkah je konkurenca zelo okrnjena, nastopile so le štiri tekmovalke, med njimi pa ni bilo Slovenk. Najhitrejša je bila Nemka Anastasia Thiele s časom 4:39,416.

Tekmovanja potekajo v dokaj okrnjeni zasedbi

Tekmovanja v svetovnem pokalu zaradi pandemije novega koronavirusa poteka že nasploh potekajo v dokaj okrnjeni zasedbi, saj je v Mariboru v štirih konkurencah dejavnih 134 tekmovalcev. Kot omenjeno le štiri med mladinkami, 13 med članicami ter 34 med mladinci in 83 med člani.

Brez nastopa v Mariboru, in to na obeh spustih, je zaradi pozitivnega testa ostala celotna ekipa Sinter Brakes Team, kot poroča specializirani gorskokolesarski portal mtb.si. Člani ekipe so tudi trije Slovenci, članski državni prvak Žak Gomilšček ter mladinca Žan Pirš in Marko Niemiz, ki na domačih tleh ne bodo tekmovali.

Po zapisu na mtb.si pa je posebno smolo imel Gomilšček, ki mu niso izdali izvida testiranja na covid-19 na SP v Leogangu. Zaradi tega ni mogel predložiti dveh negativnih testov na novi koronavirus, ki sta bila predpogoj za nastop na svetovnem pokalu na mariborskem Pohorju.

V petek na sporedu prva tekma za svetovni pokal

Za Večer so sicer organizatorji sporočili, da so bile na testiranjih pozitivne tri osebe, opravili pa so 400 testov. Vsi okuženi so bili izolirani v za to predvidenem hotelu.

V petek bo na sporedu prva tekma za svetovni pokal. Za mladince se bo začela ob 9.45, za mladinke ob 10.30. Članice se bodo na prvo različico “črne” proge podale ob 12.30, moški pa eno uro kasneje.

V soboto in nedeljo bodo na drugi različici “črne” proge za svetovni pokal ponovili časovni razpored še za drugo tekmo za svetovni pokal.

Ta se bo zaključil v portugalski Lousi čez dva tedna prav tako z dvema tekmama, če bodo to dopuščale zdravstvene razmere na stari celini.

Spored svetovnega pokala v Mariboru

– petek, 16. oktober:
9.45 prva tekma, mladinci
10.30 prva tekma, mladinke
12.30 prva tekma, ženske
13.30 prva tekma, moški

– sobota, 17. oktober:
13.30 kvalifikacije, ženske
14.00 kvalifikacije, moški

– nedelja, 18. oktober:
9.45 druga tekma, mladinci
10.30 druga tekma, mladinke
12.30 druga tekma, ženske
13.30 druga tekma, moški
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.