21:44, pon, 16. Sep

Hrvaški lastnik v Sloveniji išče kupca za štiri hotele v Portorožu





Hrvaški poslovnež in eden najbogatejših Hrvatov Darko Ostoja naj bi po poročanju Dela prodajal štiri portoroške hotele iz resorta Metropol. Te so mu leta 2014 prodali Hoteli Bernardin, ki sodijo pod okrilje Save. Po podatkih časnika hrvaški lastnik kupca išče v Sloveniji, interes naj bi izkazala Skupina Prva. V Prvi komentarjev sicer ne dajejo.

Po informacijah Dela je Skupino Prva januarja obiskal posrednik in preverjal, ali bi jih zanimal nakup portoroškega resorta Metropol, ki vključuje štiri hotele. V Prvi naj bi, tako časnik, prodajalci pisno potrdili, da jih posel zanima.

Štirje portoroški hoteli iz resorta Metropol so bili Darku Ostoji prodani za 24,5 milijona evrov. Zdaj bi za resort prodajalci radi iztržil veliko več, navaja Delo.

Ostoja je imel ob nakupu Metropola v lasti 21 hotelov in avtokamp, večino v Opatiji in njeni okolici, ter dva hotela z več kot 600 sobami v Cavtatu. Medtem je vse hotele v Opatiji prodal nemški družbi v lasti družine Lürssen, ene najbogatejših družin v Nemčiji, od obljub o vlaganjih v portoroško srebrnino pa ni uresničil ničesar, izpostavlja časnik.

Štirje hoteli resorta Metropol so v hrvaških rokah doživeli precej žalostno usodo, zaprti so bili celo v najvišji turistični sezoni.

Na ta primer neuspešne prodaje tujcem sicer pred napovedano prodajo Yorkovega 43-odstotnega deleža v Savi družbi Prestige Tourism, za katero stoji madžarski kapital, opozarjajo tudi zaposleni v turizmu. Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad), ki skupaj obvladujeta 47-odstotni delež v Savi, imata do konca meseca čas za odločitev o uveljavljanju predkupne pravice za Yorkov delež, vrstijo pa se pozivi k uresničevanju predkupne pravice. To pričakujejo tudi na gospodarskem ministrstvu.

Tako madžarski kupci kot državna lastnika bodo sicer morali ob nakupu koncentracijo priglasiti varuhu konkurence. Kot je v minulih dneh pisalo Delo, pa soglasje pri državnih lastnikih ne bi bilo samoumevno. Po informacijah časnika bi država zadrege s koncentracijo lahko rešila z zavezami o poznejši odprodaji dela Savinih naložb ali oddaji v upravljanje tretjim osebam.

Manj težav bi bilo, če bi šel v nakup le Kad. V javnosti se po navedbah Dela omenja, da bi pri nakupu skupaj s Kadom lahko sodelovala Modra zavarovalnica pod vodstvom Boruta Jamnika, ki je po neuradnih informacijah pred mesecem dni SDH poslala ponudbo za odkup njegovega 18,7-odstotnega deleža v Savi in predkupne pravice, a jim je SDH pod vodstvom Janeza Žlaka menda poslal negativen odgovor. V Modri zavarovalnici pravijo, da jih naložbe v hotelske nepremičnine zanimajo.

vir: STA, foto: Metropol Lake Resort

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.