12:28, čet, 25. Apr

Hrvati prestregli letalo, ki je nenapovedano vstopilo v zračni prostor





V hrvaški zračni prostor je nenapovedano vstopilo letalo, na kontrolnem stolpu pa z njim niso mogli vzpostaviti radijske zveze.

Letalo, za katerega se je nato izkazalo, da je civilno potniško, sta prestregli in identificirali hrvaški lovski letali MiG-21. Portal 24ur.com poroča, da je šlo za potniško letalo z ameriško registracijo, ki je letelo iz Grčije proti Sloveniji. Dežurni lovski letali sta del integriranega sistema zračne obrambe Nata, na jugu Hrvaške pa sta prestregli civilno letalo, ki je vstopilo v hrvaški zračni prostor, poroča RTL.HR. Po identifikaciji so ugotovili, da gre za potniško letalo Beechcraft 35-B33, ki ima ameriško registracijo.

Mediji še poročajo, da hrvaško obrambno ministrstvo z letalom ni moglo vzpostaviti radijske zveze, zato so upoštevali ukaze pristojnega Natovega poveljstva in v zrak poslali lovski letali. Natovo poveljstvo je sicer v Torrejonu v Španiji. Po uspešni identifikaciji sta se letali vrnili v matično bazo v Zagreb. Hrvati pa so kasneje uspešno vzpostavili s potniškim letalom radijsko zvezo. Z letala so jim sporočili, da jim je odpovedala avionika, ki poleg drugega skrbi za komunikacijski sistem. Potniško letalo je po vsem tem nadaljevalo pot proti Sloveniji, kjer je v poznih popoldanskih urah uspešno pristalo.

Hrvaško obrambno ministrstvo je sporočilo, da je šlo za uspešno izvedbo naloge s hitrim prenosom podatkov in ukazov med operativnimi centri držav članic Nata in ob vsem za hitro reakcijo hrvaških dežurnh lovskih letal. Zatrdili so še, da so ponovno potrdili zmogljivost sistema za nadzor in zaščito zračnega prostora.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.