14:56, sre, 24. Apr

HTZ Velenje končal gradnjo sončne elektrarne Zlatoličje





Hčerinska družba Premogovnika Velenje HTZ Velenje je po gradnji največje sončne elektrarne v Sloveniji v Prapretnem, ki ima 3,036 megavata instalirane moči, zgradila še eno veliko sončno elektrarno. V Zlatoličju pri Ptuju so junija namreč končali gradnjo in v omrežje priključili peti segment sončne elektrarne Zlatoličje z močjo 2,5 megavata.

Investitor, Dravske elektrarne Maribor, ima na tem delu največje slovenske hidroelektrarne Zlatoličje-Formin velike ambicije, saj načrtuje postavitev zelo velike sončne elektrarne, ki bo imela ob koncu 30 megavatov instalirane moči, so danes sporočili iz Premogovnika Velenje.

Sončna elektrarna, ki je postavljena v dolžini 905 metrov, ima 2,5 megavata skupne nazivne moči, njena letna načrtovana proizvodnja pa znaša približno 3000 megavatnih ur okolju prijazne električne energije.

“Gradnja petega segmenta Sončne elektrarne Zlatoličje je bila zaradi 30-stopinjskega nagiba terena in bližine kanala, katerega pretok je do 550 kubičnih metrov na sekundo, še posebej zahtevna, a smo v družbi HTZ še enkrat dokazali, da smo kos tudi najbolj zahtevnim projektom. Namestili smo kar 5694 visokoučinkovitih fotonapetostnih modulov skupne nazivne moči o 2,5 MWp, podkonstrukcija pa je v celoti sidrana v hribino,” je povedala generalna direktorica HTZ Nina Mauhler.

Dejala je tudi, da gradnja sočne elektrarne Zlatoličje predstavlja še en uspešen projekt s področja zelene energije. Po njeni oceni to predstavlja pomemben mejnik za nadaljnji razvoj industrije s področja fotovoltaike v Sloveniji in hkrati pomembno referenco za družbo HTZ Velenje, ki išče nove programe na trgu.

V družbi se z načrtovanjem in izgradnjo sončnih elektrarn ukvarjajo že dobrih 18 let, projekta Zlatoličje in Prapretno pa sta dobri referenci za v zeleno usmerjeno prihodnost družbe, je še dejala Mauhlerjeva.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.