14:37, pet, 19. Apr

Huawei v prvem polletju s padcem prihodkov





Kitajski telekomunikacijski velikan Huawei je v prvi polovici letošnjega leta dosegel več kot šestodstotni padec prihodkov. Prodajo sta okrnila predvsem pandemija covida-19 in nadaljevanje ameriško-kitajske trgovinske vojna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Huawei je v prvem polletju zabeležil 301,6 milijarde juanov (44,8 milijarde dolarjev) prihodkov, kar je 6,2 odstotka manj kot v istem obdobju lani. Rast dobička znižala za pet odstotkov, kar je manj kot lani, ko je padec dosegel 9,8 odstotka.

Močan upad v segmentu mobilnih naprav

Kot je v izjavi povedal predsednik družbe Ken Hu, so močan upad zabeležili v segmentu mobilnih naprav, medtem ko so v segmentu informacijsko-komunikacijske tehnologij ohranili rast.

Dobavitelj telekomunikacijske omrežne opreme, telefonov in druge najsodobnejše opreme se je še naprej spopadal s težavami zaradi ameriško-kitajske trgovinske in tehnološke vojne, ki jo je spodbudila administracija nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Ta je podjetju očitala vohunjenje za kitajske oblasti in nepošteno konkurenco. Trump je proti kitajskemu velikanu uvedel številne sankcije, k njim pa pozval tudi druge države.

Omejitev dostopa do priljubljenega Googlovega operacijskega sistema Android

Administracija novega ameriškega predsednika Joeja Bidna pa je z nedavno sprejetim ameriškim zakonom o čipih, ki prepoveduje izvoz proizvodne opreme za izdelavo čipov na Kitajsko, še povečala pritisk na podjetje.

Na padce v prodaji mobilnih telefonov je tako poleg omejitev dostopa do čipov še naprej vplivala tudi omejitev dostopa do priljubljenega Googlovega operacijskega sistema Android. Huawei je sicer zaradi tega vzpostavil tudi lasten operacijski sistem za pametne telefone HarmonyOS.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.