10:30, sob, 20. Apr

Ihan: Pri starejših od 60 let cepljenje proti covidu-19 pomembno zmanjša tveganje za hospitalizacijo





Vodja delovne skupine za cepljenje proti covidu-19 pri posvetovalni skupini imunolog Alojz Ihan poudarja, da starejši od 60 let s cepljenjem proti covidu-19 pomembno zmanjšajo tveganje za bolnišnično zdravljenje ob okužbi s koronavirusom. Ob tem v Sloveniji v kratkem pričakujemo prvo dobavo približno 1000 odmerkov Pfizerjevega zdravila paxlovid.

Cepljenje proti covidu-19 kljub pojavu novih različic še vedno dobro učinkuje pri preprečevanju težjega poteka bolezni, je poudaril Ihan. Še posebej je priporočljivo za starejše od 60 let. Zadnje raziskave so pokazale, da so bili posamezniki iz omenjene starostne skupine v primeru cepljenja proti covidu-19 ob okužbi s koronavirusno različico omikron hospitalizirani v od tri do petkrat manj primerih.

Jeseni na voljo nova cepiva

Ob tem je pojasnil, da se posameznikov imunski sistem nekje po dopolnjenem 35 letu starosti začne starati, zato je njegov odziv na okužbe vse počasnejši. Cepljenje posamezniku tako nudi dodatno zaščito.

Podatki iz držav z elektronskimi zdravstvenimi kartoni po njegovih besedah kažejo, da pri cepljenih proti covidu-19 druge bolezni niso bolj pogoste kot pri necepljenih, kar je bil eden od pomislekov posameznikov ob pojavu novih cepiv.

Spomnil je, da bodo v jeseni predvidoma na voljo nova cepiva, ki bodo prilagojena različici omikron in ki bodo ščitila tudi pred okužbo s koronavirusom.

Pri zmanjševanju hudih potekov bolezni pa računajo tudi na Pfizerjevo zdravilo paxlovid, ki je glede na izkušnje iz drugih držav hospitalizacije zaradi covida-19 zmanjšalo tudi za 80 odstotkov. Kot je pojasnila infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, gre za kombinacijo dveh protivirusnih zdravil. Prvo zavira razmnoževanje virusa, drugo pa preprečuje, da bi se prvo prehitro razgradilo v telesu. Zdravilo je v primerjavi z remdesivirjem, ki ga bolnik prejme z infuzijo, tudi enostavnejše za uporabo, saj je v obliki tablet.

Ločeno od skupnega naročila EU

Prve odmerke paxlovida, okoli 1000, v Sloveniji pričakujemo zadnje dni avgusta oz. v začetku septembra. Gre sicer za nabavo, ločeno od skupnega naročila na ravni EU, ki poteka počasneje od pričakovanj. Prva pošiljka zdravila bi po besedah infektologinje morala zadostovati za obdobje do zaključka skupnega EU naročila, v okviru katerega lahko pričakujemo 5000 odmerkov.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.