12:09, čet, 28. Mar

Ilka Štuhec pripravljena na začetek smučarske sezone





Alpska smučarka Ilka Štuhec bo to soboto po devetih mesecih znova stala na startu svetovnega pokala. Štuhčeva je že v Švici, kjer je na ledenikih pilila formo za prvi superveleslalomski tekmi sezone. Na St. Moritz jo vežejo zelo prijetni spomini. Prav na tem prizorišču je usvojila prvi naslov svetovne prvakinje v smuku.

Ilka Štuhec. Vir: Team Ilka

Letos so smučarji in smučarke ostali brez severnoameriške turneje. Na izredne razmere zaradi omejevanja novega koronavirusa pa so prilagodili tudi prvo smučarsko tekmovanje v Švici. Novim razmeram so se morali prilagoditi tudi člani majhne ekipe najboljše slovenske smukačice, ki je več kot ustrezno nadomestilo za južno in severno ameriški sneg našla na švicarskih ledenikih. Ilka Štuhec, ki je pred kratkim praznovala 30. rojstni dan, je stalno pripravljalno bazo našla v Saas Feeju, od koder se je danes tudi oglasila.

V St. Moritzu dvojni superveleslalomski spored

Sezona hitrih disciplin se bo uradno odprla v St. Moritzu z dvojnim superveleslalomskim sporedom. Prvi smukaški preizkušnji alpskih smučark sta na sporedu v drugi polovici decembra v Val d’Iseru v francoskih Savojskih Alpah, za tem pa se Štuhčeva z ekipo predvidoma za kratek čas vrača v Slovenijo. Val d’Isere bo gostil tri tekme, smuka 18. in 19. decembra ter superveleslalom 20. decembra. St. Moritz bo pomenil uvodni tekmi sezone 2020/21 za slovensko junakinjo karavane alpskih smučark, ki bo po 281 dnevih premora znova na startu.

Štuhčeva, ki bo februarja v Cortini d’Ampezzo napadala tretji zaporedni naslov svetovne prvakinje v smuku, je v svetovnem pokalu nazadnje tekmovala pred devetimi meseci, ko je bila na italijanskem prizorišču La Thuile 23. v superveleslalomu.  Mariborčanka je v St. Moritzu februarja 2017 usvojila svoj prvi naslov svetovne prvakinje v smuku, v superveleslalomu pa je bila 12. V svetovnem pokalu je bila na tem švicarskem prizorišču najboljša marca 2016, ko je bila deveta v superveleslalomu. Osebne cilje ima kot vedno postavljene najvišje, vendar pa o njih pred tekmovanjem nerada govori. Zadovoljna je, da je zdrava in da tudi s posledicami starih poškodb nima težav, ki bi jo lahko ovirala na snegu.

Poletni treningi v Saas Feeju, Zermattu in Davosu

Poleti je trenirala v Saas Feeju, dva kampa je opravila tudi v Zermattu in Davosu. Trenirali pa so tudi na nižjih nadmorskih višinah, kjer je več umetnega snega, pogoji pa so zahtevnejši, da je dobila možnost vaditi v najbolj različnih pogojih, do katerih pride tudi na tekmah. Štuhčeva letos v priprave ni vstopila poškodovana, zato je lahko normalno začela trenirati. Seveda si želi, da bi na začetku sezone najprej tekmovala v smuku. Se pa s spremenjenim tekmovalnim sporedom sezone ne obremenjuje, saj nanj ne more vplivati, je danes dejala na on-line srečanju z novinarji.  “Zadnje priprave ‘doma’ v Saas Feeju so potekale v smeri simulacije tekme. Torej pogoje čim bolj približati tistim, ki bodo na tekmi, kot so podrobnejši ogled proge, poprava malenkosti, manjše spremembe, vse je potekalo po načrtu,” je na današnji videokonferenci s slovenskimi novinarji dejala Štuhčeva. “Imeli smo vrhunske pogoje, dejansko najboljše možne, kar smo jih lahko imeli, vreme nam je šlo na roko,” je povedala. Tudi omejitvenim ukrepom se skušajo prilagoditi: “Za vse je enako. Dodatna testiranja, prepoved druženja. Manj se s tem obremenjuješ boljše je. Je neprijetno, saj ne veš, kje lahko kaj stakneš.”

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.