13:31, čet, 28. Mar

Inšpekcija zaprla priljubljen manjši živalski vrt





Inšpekcijski nadzor je pokazal, da Zoopark Rožman v Občini Horjul prikazuje živali javnosti brez veljavnega dovoljenja za živalski vrt, so sporočili iz Inšpektorata RS za okolje in prostor. Inšpekcija mu je zato izdala začasno prepoved prikazovanja živali javnosti, in sicer do pridobitve dovoljenja. Vlogo za dovoljenje je že vložil.

Zakon o ohranjanju narave določa, da mora fizična ali pravna oseba, ki namerava zadrževati živali domorodnih ali tujerodnih vrst v ujetništvu z namenom prikazovanja javnosti v živalskih vrtovih, akvarijih, terarijih ali podobnih prostorih, pridobiti dovoljenje pristojnega ministrstva, so poudarili na inšpektoratu.

So brez veljavnega dovoljenja za živalski vrt

V inšpekcijskem postopku je bilo ugotovljeno, da Zoopark Rožman iz naselja Vrzdenec v Občini Horjul živali prikazuje javnosti brez veljavnega dovoljenja za živalski vrt. Z delno odločbo so mu zato odredili prepoved zadrževanja živali v ujetništvu z namenom prikazovanja javnosti do pridobitve ustreznega dovoljenja, so pojasnili.

“Lahko pa zavezanec živali poseduje, v kolikor jih ne prikazuje javnosti. Zakonodaja ne pušča drugačnega, milejšega ukrepa, ki bi ga bilo moč izbrati,” so ob tem izpostavili na okoljskem inšpektoratu.

Zavezanec je vlogo za dovoljenje za živalski vrt že vložil

V primeru pridobitve dovoljenja taka prepoved preneha in odločba je izvršena. Zavezanec je vlogo za dovoljenje za živalski vrt že vložil na ministrstvo za naravne vire in prostor, so še pojasnili.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.