01:25, sre, 11. Sep

Inšpektorica zaradi nepreverjanja izpolnjevanja pogoja PCT prepovedala opravljanje dejavnosti na bencinski črpalki





Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata predstavila podatke nadzora v prejšnjem tednu.

V zadnjih dveh tednih so inšpektorati povečali nadzor objektov in oseb glede izpolnjevanja pogoja PCT za dobrih 30 odstotkov pri nadzoru objektov in za sto odstotkov pri nadzoru oseb. Največ nadzorov v objektih je opravil inšpektorat za delo, sledi Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, nato pa še Tržni inšpektorat in Zdravstveni inšpektorat. Pri osebah pa je največ nadzorov opravil Tržni inšpektorat, nato Inšpektorat za šolstvo in šport.

Ob ponovnem pregledu inšpektorica odredila prepoved opravljanja dejavnosti

Potza je dejala, da so danes prejeli informacijo, da je 3. novembra inšpektorica Tržnega inšpektorata območne enote Koper Postojna opravila ponovni nadzor na eni od bencinskih črpalk, ki je bila nazadnje pregledana 27. oktobra. Pri kontrolnem pregledu je inšpektorica ugotovila, da se izpolnjevanje pogoja PCT ponovno ne preverja, je z ustno odločbo na zapisnik prepovedala nadaljnje opravljanje dejavnosti.

V primerjavi z enim tednom prej izrečenih 57 % več izrečenih ukrepov

V zadnjem tednu so izrekli 15 plačilnih nalogov po Zakonu o prekrških, tri odločbe z izrekom opomina, štiri odločbe z izrekom globe, 186 opozoril po Zakonu o prekrških in 377 opozoril po Zakonu o inšpekcijskem nadzoru. Skupno so inšpektorati izrekli 585 ukrepov zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT. V primerjavi z enim tednom prej je število izrečenih ukrepov za 57 odstotkov višje.

Če so takoj odpravili nepravilnosti, je bilo opozorilo edini ukrep

Dejavnosti, kjer so se ugotavljale kršitve glede izpolnjevanja pogoja PCT, so gostinstvo, trgovina, šolstvo, bencinski servisi, pošte, avtomehanične delavnice in podobno. Med ugotovljenimi kršitvami je bilo nepreverjanje oziroma ne dovolj natančno preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT s strani uporabnikov ali zaposlenih, za odsotnost ustreznih obvestil, za neizpolnjevanje pogoja PCT pri zaposlenih in podobno. Odprava ugotovljenih opozoril je bila zavezancem naročena z upravnim opozorilom. Če so takoj odpravili nepravilnosti, je bilo opozorilo edini izrečeni ukrep.

Množica prireditev pod drobnogledom inšpektorjev

Izpostavila je, da so prireditve, ki so bile napovedane v prejšnjem vikendu, pod drobnogledom inšpektorjev. Izvajali so poostren nadzor. Nekatere nočne lokale je v isti noči obiskalo več inšpektoratov, uvedenih je bilo tudi nekaj navideznih nakupov. V nočnih lokalih niso ugotovili kršitev, večinoma so imeli varnostnike ali druge osebe, ki so preverjale izpolnjevanje pogoja PCT. V dveh prazničnih dnevih so bili med najbolj aktivnimi Tržni inšpektorat, Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, FURS in Inšpektorat za šolstvo in šport. V teh dveh dnevih so opravili več kot 350 različnih nadzorov. Izdali so sedem plačilnih nalogov, ostalo so bila izdana večinoma opozorila. Izvedli so še nekaj kontrolnih pregledov.

Nekatera kopališča niso sprejemala zunanjih gostov

Po gostinskih lokalih so ugotovili v prazničnem vikendu 29 nepravilnosti, večinoma je šlo za nepravilno rabo zaščitne maske zaposlenih, ki so si jih nato ustrezno namestili. Manjkala so opozorila za izpolnjevanje pogoja PCT, ponekod niso pri nakupu preverjali, ali gosti izpolnjujejo pogoj. Zdravstveni inšpektorat je obiskal 136 nastanitvenih objektov, tam so pregledali tudi gostinski del, neskladnosti niso ugotovili. Preverjali so tudi kopališča in ugotovili, da nekatera termalna kopališča niso sprejemala zunanjih gostov zaradi lažjega obvladovanja situacije.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.