10:57, pet, 29. Mar

Inštitut 8. marec pripravlja Zakon o škodljivih ukrepih oblasti





Inštitut 8. marec je na današnji novinarski konferenci predstavil gibanje Gremo volit, ki bo po njihovih besedah odpravilo škodljive ukrepe oblasti.

“Ponovno je čas, da se skupaj s čudovitimi prostovoljci in prostovoljkami odpravimo na ulice mest in vasi. Naše sporočilo je jasno: tu je gibanje Gremo volit, ki bo zbiralo podpise za odpravo škodljivih ukrepov oblasti,” je na novinarski konferenci uvodoma poudarila Nika Kovač. Inštitut 8. marec je pred nekaj tedni namreč objavil poziv za prostovoljce in prostovoljke. Javilo se jim je več kot 1300 posameznikov in posameznic. “Še vedno vabimo vse vabimo v naše vrste. Naš cilj je jasen: vzpostaviti najlepšo kampanjo, širiti besedo o pravičnejši družbi in vse spomniti kako pomembno je, da se odpravimo na volitve. Te so naslednji referendum,” je dodala Marja Kodre.

Pripraviti želijo Zakon o škodljivih ukrepih oblasti

Pri pripravi Zakona o škodljivih ukrepih oblasti je sodelovalo več kot 300 ljudi Na spletni strani Inštituta 8. marec so objavili obrazec, kamor so ljudje vpisovali podatke o tem, kaj jih je v zadnjem letu vlade Janeza Janše zmotilo. “Obrazec je izpolnilo več kot 300 ljudi, ki so podali okoli 1000 predlogov. Vse smo prebrali, analizirali in izluščili 12 ključnih predlogov, ki smo jih umestili v zakon,” je razložila Alenka Kreč Bricelj. Zakon o škodljivih ukrepih oblasti bo vključeval vsaj 11 zakonskih predlogov, ki bodo po njihovih besedah škodljive ukrepe odpravili in resetirali državo. V naslednjem mesecu se bodo v Inštitutu 8. marec s pomočjo pravnikov posvetili pisanju zakona, ki ga bodo vložili v Državni zbor in zanj zbrali potrebne podpise. Napovedujejo, da jih bodo zbrali vsaj 60 tisoč.

Z novim zakonom bi radi odpravili nekaj drugih zakonov

Zakon o škodljivih ukrepih oblasti odpravlja po besedah Inštituta 8. marec naslednje zakone:
– Zakon o organizaciji in financiranju izobraževanja
– Zakon o organiziranosti in delu policije
– Zakon o debirokratizaciji
– Zakon o ohranjanju narave
– Kazenski zakonik
– Zakon o državnem tožilstvu
– Zakon o orožju
– Zakon o tujcih
– Zakona o prevozih v cestnem prometu
– Gradbeni zakon in
– Zakon o davku na dohodek pravnih oseb

Zakon želijo vložiti v Državni zbor, kjer bo deležen amandmajev

“Vsebinsko smo zakon opredelili, sedaj je čas, da ga skupaj z različnimi odvetnikom in odvetniki napišemo, vložimo v Državni zbor, kjer bo med zakonodajnim postopkom deležen tudi amandmajev, kar seveda pozdravljamo,” je na novinarski konferenci poudarila Kristina Krajnc. V Inštitutu 8. marec so novinarsko konferenco zaključili z besedami: “Čas je, da se na volitvah opredelimo. Mi podpiramo vse opcije, ki ne podpirajo trenutne oblasti. Obljubljamo pa, da bomo tudi novo oblast potiskali v smer enakopravne in pravične družbe.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.