07:51, pet, 29. Mar

Inštitut 8. marec Simoni Kustec: “Kritike vašega dela slonijo na dejstvu, da ste izjemno slaba ministrica”





Šolska ministrica Simona Kustec je na današnji seji Državnega zbora v odgovoru na interpelacijo rekla, da zavrača vse očitke: “Zavračam vse očitke interpelacije, tudi na podlagi dejstva, da kritike mojega dela s strani leve opozicije slonijo na mehanizmih, kako utišati žensko, je ne jemati resno in jo poniževati z žaljivkami, ko oziroma če nisi na pravi strani, še posebej, ko gre za žensko v politiki.” Na to so se odzvali v Inštitutu 8. marec in zapisali oster nagovor ministrice.

Inštitut 8. marec je zapisal, da kritike njenega dela ne slonijo na dejstvu, da je ženska. “Kritike vašega dela slonijo na dejstvu, da ste izjemno slaba ministrica. Niso vse ženske v enakem položaju. Vi imate moč in oblast, s katero pride tudi odgovornost. Odgovornost, da svoje delo opravite,” so zapisali in dodali: “In vi, delate slabo. Bolj natančno, svojega dela sploh ne opravljate. Presojamo vas po vašem delu in vsebini in vsi očitki, ki so danes uperjeni v vas, bi bili enaki, tudi, če bi bili moški.”

Ste ministrica, ki ravnatelje in ravnateljice ne seznanja z novimi pogoji dela in spravlja v izjemno težko pozicijo številne pedagoge in pedagoginje,” so nizali očitke ministrici. Tudi to, da je “dopustila, da so z učnega procesa izpadli številni otroci z depriviligiranih družin. Ker niso imeli računalnikov. Ker niso imeli opreme. Ker njihovi starši doma niso govorili slovensko”.

Menijo tudi, da je Kustečeva ministrica, ki molči, in da je “ministrica, ki uničuje visoko šolstvo” in “ministrica, ki je zafrknila praktično vse”. Izpostavljajo še, da je poskrbela za poglabljanje razlik med spoloma. Glede na njihove raziskave so namreč med epidemijo ženske večino šolskega dela prevzela nase, zmanjšal pa se jim je prihodek.

“Kako si drznete govoriti o tem, da kritike vašega dela slonijo na mehanizmih utišanja žensk? Tiho ste bili, ko je vaš predsednik vlade Teo Jarc pošiljal v psihiatrično bolnišnico. Tiho ste bili, ko je vaš predsednik vlade novinarkam govoril prostitutke. Tiho ste bili, ko so se poslanci vaše vlade odpravljali na shode proti splavu. Tiho ste bili, ko se ljudje na pozicijah moči žalili nevladne organizacije. Ker vam je v resnici vseeno za pravice žensk. Ker se vam v resnici gre samo za vas in za vašo moč,” so še zapisali pri Inštitutu 8. marec.

Menijo še, da je Kustečeva “dokaz, zakaj ženske kvote v politiki ne pomenijo dejansko boljših politik, važna je samo njihova vsebina. Ker presojamo po vsebini, bi vam očitali isto tudi, če bi pripadali katerikoli drugi parlamentarni stranki. Tudi, če ne bi bili del te vlade”.

Zaključili so, da je takšno izmotavanje na to, da je ženska, zelo nespoštljivo tudi do vseh tistih žensk, ki so zaradi svojega spola dejansko v podrejenem položaju.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.