12:50, pet, 29. Mar

INŠTITUT 8. MAREC: V prihodnjih dneh bodo vložili nekaj tožb proti politikom in nekaj predlogov začasne odredbe





Zaradi vse več žaljivih sporočil in neupravičenega obsojanja so se v Inštitutu 8. marec odločili, da bodo pravno ukrepali, so danes povedali na novinarski konferenci in zapisali v sporočilu za javnost.

V prihodnjih dneh bodo vložili tožbe zoper Vinka Vasleta, novinarja Nove 24, Janeza Brenceta, občinskega svetnika Občine Bled, člana SDS in druge. Poleg tega bodo vložili tudi predlog začasne odredbe zoper Mojco Škrinjar, Jelko Godec in Alenko Jeraj, kateri bo sledila še odškodninska tožba zaradi škode na ugledu in dobrem imenu Inštituta 8. marec, v primeru prejetih grozilnih pisem na naslov poslancev SDS, sporočajo.

“V Inštitutu 8. marec verjamemo, da sta ključni vrednoti spoštovanje človekovih pravic in medsebojna, spoštljiva komunikacija. Zato obsojamo vsakršne grožnje – tako te, ki so jih prejeli poslanci koalicije, kot vse, ki jih prejemamo na naš naslov. Nespoštljiva in žaljiva komunikacija se nam ne zdi primerna, kar vedno poudarjamo. Zato nas čudi, da so poslanci, s katerimi smo pri vsebinah, v katerih smo se medsebojno ujeli, že sodelovali, tako hitro skočili do zlonamernega zaključka,” je poudarila Mojca Lukan.

Žaljivi in grozilni tviti

Sporočili so, da je Inštitut 8. marec vložil zasebno tožbo proti Vinku Vasletu zaradi kaznivega dejanja razžalitve, temelječo na twitu “Kaj ti je deklica, da si tolk fukjena? Nič mi ni, sam tableta mi včas’ popusti.” V Inštitutu 8. marec menijo, da gre za hudo razžalitev direktorice Inštituta Nike Kovač. “O tovrstnih napadih in žaljivkah je potrebno jasno in odločno govoriti. So sredstvo pritiska, vseeno pa prizadanejo. Osebno je politično. Od majhnih nog nas učijo, da se je bullyijem v šolah potrebno upirati. To pa bomo počeli tudi kot odrasli,” je na današnji tiskovni konferenci ob vložitvi tožbe povedala Nika Kovač.

Vložili predlog začasne odredbe zoper Mojco Škrinjar, Jelko Godec in Alenko Jeraj

V Inštitutu 8. marec so vložili tudi predlog začasne odredbe zoper Mojco Škrinjar, Jelko Godec in Alenko Jeraj, ki so jo vložili po plazu lažnih obtožb o pošiljanju grozilnih pisem, na katerih je pisalo “vemo kje živite!”.  Sodišču predlagajo, da z začasno odredbo poslankam Škrinjar in Jeraj ter sekretarki Godec v javnosti prepove dajati izjave in objavljati zapise o tem, da naj bi bili v Inštitutu povezani z grozilnimi pismi poslanim članom vladne koalicije. V nadaljnjem roku 30 dni bodo zoper navedene tri poslanke vložili tudi tožbo zaradi škode, povzročene na dobrem imenu in ugledu Inštituta.

 Zastopa jih odvetnik Dino Bauk

V sodnih postopkih bo Inštitut 8. marec in njegove članice in člane zastopal odvetnik Dino Bauk, ki pravi, da “niti Inštitutu, kot pravni osebi niti njegovi direktorici niti članicam in članom ni treba trpeti kakršnekoli posege v njihov ugled, čast in dobro ime, kakršnekoli posege v njihovo osebno dostojanstvo, v zaščito katerih jim pravni red te države zagotavlja ustrezna pravna sredstva, ki jih bodo tudi uporabili_e. Svoboda govora enega se pač konča na meji osebnega dostojanstva in osebne integritete drugega.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.