08:20, pet, 29. Mar

Interventna obnova mariborskega Čeligijevega stolpa





MO Maribor je danes začela z interventno obnovo ostrešja na Čeligijevem stolpu, saj sta ostrešje objekta in sama kritina v izredno slabem stanju ter tako najverjetneje ne bi prenesla obilnejših snežnih padavin. Interventna obnova znaša cca. 41 000 evrov, polovico sredstev bo sofinanciralo Ministrstvo za kulturo.

MO Maribor je v začetku meseca pričela z nujnimi interventnimi deli na Čeligijevem stolpu, ki je eden najpomembnejših ohranjenih stolpov srednjeveških mestnih obzidij v Sloveniji. Severni – Čeligijev stolp, ki je bil zgrajen v 15. stoletju, je edini ohranjen med štirimi kvadratastimi stolpi na severni strani mestnega obzidja in tako predstavlja veliko kulturno dediščino mesta.

V izredno slabem stanju

MO Maribor se je odločila za takojšnjo interventno obnovo, saj sta tako ostrešje objekta kot kritina v izredno slabem stanju in na meji porušitve. Mnogi leseni strešni elementi so prepereli, spoji porušeni in tako v prihajajoči zimi grozi nevarnost porušitve Po posredovanju Zavoda za kulturno dediščino Maribor je MO Maribor zaprosila Ministrstvo za kulturo za sofinanciranje nujne obnove strehe kulturnega spomenika, ki je bilo 29. oktobra odobreno s sklepom ministra za kulturo. Ministrstvo za kulturo bo sofinanciralo obnovo ostrešja in kritine v 50 odstotkih, kar znaša 20 457 evrov. Drugo polovico zneska je MO Maribor zagotovila iz lastnih sredstev. Obnova bo zaključena do konca meseca novembra.

Uspešno sodelovanje pri ohranitvi kulturnega spomenika

Menjavo dotrajanih delov ostrešja in kritine izvaja podjetje Karbo storive (Renata Kerec s.p.) in bo zasnovana tako, se bo pred zamenjavo predstavnikom Zavoda za kulturno dediščino omogočil nadzor in detajlni pregled strešne konstrukcije. Na Mestni občini Maribor se ob tem zahvaljujejo tako Ministrstvu za kulturo kot Zavodu za kulturno dediščino za hitro ukrepanje in sodelovanje pri ohranitvi izjemno pomembnega kulturnega spomenika za naše mesto.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.