11:47, sob, 20. Apr

IŠČEJO SE JUNAKI PRIHODNOSTI





Izobraževalna spletna stran CHEMGENERATION.COM, ki uspešno deluje že štiri leta, bo v letošnjem letu z zanimivim znanstvenim tekmovanjem mladim prikazala zabavno stran kemije in znanosti. Iščejo bodoče mlade inovatorje, ki so sposobni znanstvene inovacije kreativno uporabljati za izvajanje okolju prijaznih rešitev. Prepričani so, da bodo današnji mladi inovatorji postali znanstveni raziskovalci jutrišnjega dne.

Glavni cilj tekmovanja je približati naravoslovne znanosti srednješolcem in v njih vzbuditi zanimanje zanje. Hkrati pa tudi dvigniti zavedanje o pomembni vlogi znanosti v našem vsakdanjem življenju in trajnostnem razvoju.

junaki prihodnosti (2)

Ekipe srednješolcev morajo opraviti znanstveno raziskavo ter ustvariti inovativno in trajnostno rešitev, s katero lahko rešijo težave v svojih lokalnih skupnostih. To so lahko izguba energije v šoli ali pa prekomerna proizvodnja odpadkov, pomembno je le, da za njihovo reševanje uporabijo znanstvene metode. Tako bodo srednješolci tekom priprav in izvajanja svojih nalog spoznavali, da je znanost, še posebej kemija, bistvenega pomena za trajnostni razvoj.

»150-letna zgodovina družbe BASF beleži veliko število tehnoloških odkritij, ki spodbujajo trajnostni razvoj, vse od inovativnih materialov, ki omogočajo bolj učinkovito uporabo zelene energije, do modernih in okolju prijaznih avtomobilskih delov,” je dejal Filip Dvorak, vodja Oddelka za komunikacije in odnose z javnostmi, BASF Srednja Evropa: “Cilj tekmovanja Junaki prihodnosti je mlajše generacije seznaniti s konceptom trajnosti in z znanostmi, ki igrajo v njem pomembno vlogo. Naučiti jih želimo, kako lahko svoje znanje uporabijo v resničnem svetu. Prepričani smo namreč, da bodo današnji mladi inovatorji postali znanstveni raziskovalci jutrišnjega dne.

Z znanostjo naredimo svet boljši

Naloga srednješolskih ekip na tekmovanju Junaki prihodnosti je najti težavo v svojem okolju, s pomočjo učitelja kot vodje ekipe. Nato jo morajo analizirati, poiskati rešitve zanjo in jih tudi izvesti. Pri tem je potrebno teoretično znanje mladih in zanimanje zanje za znanost ter tudi njihova ustvarjalnost in domišljija. Najboljše ideje lahko služijo kot dober zgled in navdih vsem drugim, da tudi sami pričnejo s spremembami in uporabijo trajnostne rešitve.

Za podporo pri pripravi na tekmovanje je BASF pripravil izobraževalno gradivo za dijake in učitelje. Znanstveni članki raziskujejo odnos trajnosti in znanosti do pomembnih globalnih vprašanj, ki najbolj vplivajo na naš svet, med njimi so poraba energije ali pitne vode. Besedila predstavljajo izsledke najnovejših raziskav in inovacij.

Ekipe se lahko na tekmovanje prijavijo s predstavitvami ali video posnetki trajnostnih rešitev na spletni strani www.chemgeneration.com do 30. marca 2015. Prijave bo ocenjevala strokovna žirija, najboljše ekipe bodo prejele bogate nagrade in se predstavile tudi na Inovativnem igrišču, ki bo v vseh večjih mestih po Evropi, tudi v Ljubljani, potekalo letos.

Znanstveno tekmovanje Junaki prihodnosti podpirajo sledeči partnerji: Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani, Gospodarska zbornica Slovenije – Združenje za kemijske industrije, Slovenska znanstvena fundacija, Slovenski kemijski portal kemija.org, Društvo planet Zemlja in Slovensko kemijsko društvo.

Dodatne informacije in registracija: www.chemgeneration.com.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.