15:32, čet, 28. Mar

Iz oddaje Report: zbrano gradivo o uporniškem in domoljubnem Svetem Primožu na Pohorju med drugo svetovno vojno





V oddaji Report sta o zbranem gradivu s spomini na Sveti Primož na Pohorju med drugo svetovno vojno spregovorila Matjaž Tomažič, predsednik ZB NOB Radlje ob Dravi, in Stanko Naglič, predsednik OO ZB NOB Vuzenica.

V Svetem Primožu na Pohorju so namreč pred kratkim imeli srečanje, na katerem so v prvem delu predstavili knjižico “Obujeni spomini – Sv. Primož na Pohorju in upor”. Kako pomembno je ohraniti spomine za prihodnje rodove, se zelo dobro zaveda Franc Škerget, učitelj in vodja podružnične šole na Primožu na Pohorju v letih 1971-2006. V času svojega službovanja je z otroki navezal pristne stike, vzpodbujal jih je, naj raziskujejo, spoznavajo naravo, ljudi, običaje, zgodovino. Vzgajal jih je v ljudi pokončne drže, ljudi, ki se ne sramujejo svojih korenin in zgodovine.
Leta 1972 se je s skupino učencev lotil zanimive raziskovalne naloge Spomeniki NOB v mojem kraju v okviru revije Pionir. Skozi pripovedovanje domačinov in s pomočjo redkih pisnih virov ter fotografij so učenci s pomočjo mentorja zapisali, kaj se je med drugo svetovno vojno dogajalo z upornimi Primožani. Kdo so bili tisti, ki so se borili za svobodo, kaj se je z njimi dogajalo, kdo je preživel. Učenci so z mentorjem dosegli 1. mesto v državi.

Januarja 2022 so se z delegacijo članov borcev za vrednote NOB OO Vuzenica poklonili padlim borcem Brigade Miloša Zidanška. Slavnostni govornik je bil Franc Škerget. V opomin in spomin jim je
podaril gradivo, ki je pisni opomnik dogajanja na Primožu na Pohorju v času druge svetovne vojne. Gradivo je bilo javno objavljeno v času trajanja razpisa, vsi sodelujoči pa so se strinjali z objavo. Gradivo iz leta 1972, ki ga je arhiviral Franc Škerget, so pretipkali, uredili, skenirali originalne fotografije (izgubljeno fotografijo Alojza Peruša – Očenaša soo nadomestili s fotografijo iz osebnega arhiva Zvoneta Stermšnika – Bonča, ki jim je odstopil tudi izvirni zapis A. Peruša, ki ga objavljajo ob koncu naloge). 11. novembra 2022 so Vuzeničanom predstavili knjižico v novi, prenovljeni obliki.

V drugem delu srečanja pa so izvedli okroglo mizo na temo antifašizma. Gost je bil Milan Gorjanc, upokojeni visoki častnik, danes vojaški analitik in član Predsedstva ZZB NOB Slovenije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.