07:33, sre, 3. Jul

Iz podjetja Aquasystems sporočajo: “CČN Maribor novemu upravljavcu predajamo v odličnem stanju”





AquaSystems zaključuje 25-letno zgodbo uspešnega razvoja projekta, izgradnje in upravljanja Centralne čistilne naprave Maribor – Koncesijska pogodba se izteče 10. junija 2024. 10. junija 2024 se podjetju AquaSystems izteče koncesijska pogodba za upravljanje največje čistilne naprave v porečju Drave – Centralne čistilne naprave Maribor (CČN Maribor). Tako se zaključuje tudi 25-letna zgodba podjetja AquaSystems o uspešnem razvoju projekta, izgradnji in upravljanju CČN Maribor v Dogošah. Z iztekom koncesijske pogodbe čistilna naprava prehaja v upravljanje Mestne občine Maribor slednja pa je skrb za čiščenje odpadnih voda in za nadaljnji razvoj čistilne naprave prenesla na javno podjetje Mariborski vodovod. Podjetje AquaSystems CČN Maribor novemu upravljavcu predaja v odličnem stanju, kar je potrdila tudi tehnična komisija ob zaključnem pregledu čistilne naprave. Dne 10.6.2024 bo zaključen tudi postopek formalnega prenosa upravljanja čistilne naprave s strani podjetja AquaSystems na novega upravljavca.

Mag. Leon Lozar, direktor podjetja AquaSystems, po 25 letih dela v podjetju Aquasystems d.o.o. ob prenosu upravljanja CČN Maribor na novega izvajalca čiščenja odpadnih voda v Mariboru izpostavlja: »V Mariboru imamo skrb za odpadno vodo vzorno urejeno. Ponosen sem, da smo skupaj s sodelavci ustvarili tako zelo uspešno zgodbo v vseh pogledih. Aquasystems je v javno-zasebnem partnerstvu z Mestno občino Maribor ustvaril srednjeevropsko referenčno čistilno napravo, ki s svojim vzornim delovanjem ter z izpolnjevanjem najstrožjih okoljevarstvenih standardov Evropske unije še vedno postavlja visoke standarde ostalim slovenskim mestom glede učinkovitosti čiščenja odpadnih voda in upravljanja in obratovanja čistilnih naprav,« ter ob tem dodaja: »novemu upravljavcu druge največje čistilne naprave v Sloveniji želim uspešno delo in nadaljnjih uspehov pri razvoju in skrbi za čisto vodo v Mariboru in njegovem okolišu. Hvala Maribor!«

Podjetje AquaSystems je vse od začetka obratovanja CČN Maribor v letu 2002 dosegalo odlične učinke čiščenja voda, ki so bili visoko nad zakonskimi zahtevami. Nenehno je napravo ustrezno razvijalo, da je bila ves čas skladna s spremembami vsled globalnih in lokalnih gospodarskih in sanitarnih okoliščin lokalne skupnosti. Najstrožje okoljevarstvene standarde Evropske unije CČN Maribor izpolnjuje od leta 2004, ko je Maribor kot prvo mesto v Sloveniji dobil terciarno stopnjo čiščenja odpadne vode. Strokovnost in odgovornost do narave in lokalne skupnosti dokazuje certifikat ISO 14001:2015 (okoljevarstvo), ki ga je AquaSystems prejel leta 2012, in certifikat ISO 55001:2014 (upravljanje s sredstvi), ki ga je kot drugo podjetje v državi prejel leta 2017.

CČN Maribor dnevno prečisti za kar 10 olimpijskih bazenov vode

CČN Maribor je največja čistilna naprava na celotni trasi reke Drave in druga največja čistilna naprava v Sloveniji. Skrbi za upravljanje z odpadnimi vodami Mestne občine Maribor, občin Miklavž na Dravskem polju, Duplek in Hoče – Slivnica.

CČN Maribor na dnevnem nivoju prečisti 25.000 kubičnih metrov odpadnih vod, na mesec okrog 750.000 kubičnih metrov odpadnih vod, kar na letnem nivoju pomeni približno 9 milijonov kubičnih metrov odpadnih vod oziroma za kar 3.650 olimpijskih bazenov odpadnih voda. Na uro zmore CČN Maribor prečistiti do 7.000 kubičnih metrov vod.

Od začetka obratovanja v letu 2002 je CČN Maribor prečistila 212,5 milijonov kubičnih metrov odpadnih vod in 190.000 kubičnih metrov odpadnih vod iz greznic. V času svojega delovanja je CČN Maribor iz odpadnih vod odstranila 262.000 ton odpadnega blata in 9.888 ton odpadkov, ki se odstranjujejo že v mehanskem predčiščenju.. To skupaj predstavlja za več kot 18.150 kamionov blata in odpadkov.

Ob skrbi za čisto vodo, izkazana tudi skrb za družbeni razvoj in kakovostno življenje Mariborčanov.

Podjetje AquaSystems je bil pionir družbene odgovornosti na področju komunalnih dejavnosti v Mariboru in Sloveniji. Javno korist za Maribor je CČN Maribor v času upravljanja s strani AquaSystemsa izkazovala vse od pričetka obratovanja v letu 2002 – preko številnih sponzorstev in donacij ter predvsem z družbeno odgovornimi projekti v lastni zasnovi in izvedbi, za katere so namenil preko 1,3 milijona.

Svoja prizadevanja za družbeni razvoj lokalne skupnosti so usmerjali v vse segmente prebivalstva. V okviru izvajanja aktivnosti na področju osveščanja o pomenu varovanja okolja in ohranjanja čistih voda so sprejeli več kot 5.000 obiskovalcev ter projekt CČN Maribor predstavili večjemu številu tujih delegacij.

Preko lastne fundacije »zDravoJutri« so organizirali uspešne rekreativno-tekaške prireditve, mednarodne veslaške regate, fotografski natečaj, tekmovanjaštudentov na področju informatike in varovanja okolja in podobno. S sponzorstvi in donacijami pa so podpirali tako izobraževalne in kulturne kot tudi športne, znanstvene, okoljevarstvene in druge projekte, ki so prispevali k trajnostnemu razvoju in bogatili življenje lokalne skupnosti v dolgem obdobju med letoma 1999 in 2024.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.