16:11, čet, 28. Mar

Iz proračuna nakazan prvi del sredstev za izplačilo dodatkov v zdravstvenih zavodih





Na ministrstvu za zdravje trenutno obdelujejo za 31,2 milijona evrov zahtevkov javnih zavodov za izplačilo dodatkov.

Slika je simbolična

Rok za oddajo zahtevkov se je iztekel v sredo, zato končnega podatka o obsegu sredstev še ne morejo posredovati. Včeraj pa je že bil nakazan del sredstev v višini 18,6 milijona evrov, ki ga je vlada v torek razporedila iz rezerve.

Za dodatke k plačam, do katerih so zaposleni upravičeni za delo v času epidemije, je namreč predvideno povračilo iz državnega proračuna, a morajo javni zavodi najprej resornim ministrstvom poslati zahtevke.

Po prejemu resorno ministrstvo zahtevek pregleda in ga posreduje finančnemu ministrstvu, ki pripravi predlog za zagotovitev denarja. Po potrditvi na seji vlade pa je treba pripraviti še odredbe, da se prenos denarja dejansko lahko izvede, so pojasnili.

Sredstva za drugi sklop zahtevkov v višini 9,4 milijona evrov bodo predvidoma nakazana v naslednjem tednu, tretji sklop zahtevkov za dodatke pa je še v postopku obravnave na ministrstvu za zdravje.

Kot so na ministrstvu navedli za STA, so bila sredstva včeraj nakazana postojnski, jeseniški, ptujski, celjski, slovenjgraški, murskosoboški, sežanski, novomeški in novogoriški bolnišnici. Sredstva so dobili tudi v univerzitetnih kliničnih centrih v Ljubljani in Mariboru, ljubljanski psihiatrični kliniki in psihiatrični kliniki Vojnik, Kliniki Golnik, Bolnišnici Topolšica, kranjski porodnišnici in Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča. Na seznamu so še Slovenija Transplant, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke ter Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Na ministrstvu sicer niso navedli, koliko sredstev je dobil posamezni zavod.

Pred dnevi so pojasnili, da zahtevkov za izplačila dodatkov niso zavračalo. Kot so navedli, je na podlagi priporočil, ki so jih posredovali poslovodstvom javnih zavodov, odgovornost za zakonitost izplačil ob upoštevanju načela racionalnosti in ekonomičnosti v pristojnosti poslovodnih organov, nadzor nad zakonitostjo pa bodo izvajali inšpekcijski organi.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.