04:16, pet, 19. Apr

Izbrali najboljšo gibanico Slovenskih goric





Razvojna agencija Slovenske gorice je skupaj z nekaterimi drugimi partnerji ta teden pripravila natečaj za izbor najboljše gibanice Slovenskih goric. Na natečaj je prispelo 10 vzorcev slovenskogoriške gibanice, ki velja za kulinarično posebnost regije..

Slovenskogoriška gibanica spada v skupino pogač, ki se pripravljajo samo še v Slovenskih goricah, Prlekiji in deloma v Beli Krajini. Njena posebnost je način priprave z gibami oziroma plastmi, ki se vlečejo čez celotno površino in vmes premažejo s smetano, pogača pa se pripravi na gibančniku in ne v pekaču.

Razvojna agencija Slovenske gorice je želela v okviru projekta Ovtar na rajžo gre gibanici posvetiti več pozornosti. Zato se je lotila vključevanja lokalnih pekovskih mojstric in mojstrov, hkrati pa želi gibanico podkrepiti tudi s strokovne plati, in sicer na posebnem posvetu, ki bo na to temo potekal v okviru kmetijsko-obrtniškega sejma v Lenartu konec maja.

Društvo kmečkih žena in deklet (DKŽ) iz Lenarta je pred leti že pripravilo ocenjevanje gibanc, kjer so skupaj s Kmetijsko gozdarskim zavodom Ptuj razvili poseben točkovnik in pravilnik o ocenjevanju. Na tej podlagi je Razvojna agencije Slovenske gorice skupaj z njimi in z Radiem Slovenske gorice ta teden organizirala natečaj za izbor najboljše gibance.

Na tekmovanje, ki je potekalo v sredo v Centru Slovenskih goric v Lenartu, je prispelo 10 vzorcev gibanc, ki so morale biti nerazrezane in ohlajene. Priložen so morale imeti tudi seznam sestavin. Vsi, ki so gibanice pripravljali, so bili lahko prisotni na pokušini in so tako dobili povratno informacijo o pohvalah in pomanjkljivostih svojih izdelkov.

Komisijo so sestavljale Terezija Bogdan s KGZS Zavoda Ptuj, Marija Horvat z Izobraževalnega centra Piramida Maribor ter Sonja Šantl kot predstavnica DKŽ Lenart. Najvišjo oceno z 19,5 točke od 20 možnih je prejela gibanca Andreje Bunderla iz Spodnjih Žerjavc. “Vse gibance pa so bile res kakovostno pripravljene, saj je najslabša ocena znašala 17,5 točke,” so sporočili Razvojne agencije Slovenske gorice.

Po ocenjevalnem delu je Radio Slovenske gorice pripravil še posebno oddajo na temo gibance, kjer se je strokovni komisiji pridružila tudi etnologinja Jelka Pšajd s Pomurskega muzeja Murska Sobota, ki je gibanco predstavila še z zgodovinske plati. Slavnostna podelitev nagrade za zmagovalno gibanco pa bo potekala na sejmu v Lenartu, kjer bo mogoče zadnji vikend v maju zmagovalno gibanico tudi poskusiti.
Vir: STA
VIR FOTO: LAS Ovtar Slovenskih goric (arhiv, 27.9.2022)

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.