14:15, pet, 29. Mar

Izbrana sta svetovalca pri dokapitalizaciji Palome





Paloma, eno od 15 podjetij s seznama vlade za prodajo, je izbrala finančna svetovalca v procesu iskanja investitorja ali skupine investitorjev za dokapitalizacije družbe. Pogodbo je podpisala z banko Erste Group in svetovalno družbo P&S Capital, je sporočilo vodstvo sladkogorske tovarne papirja.

Paloma

Paloma je postopek izbire finančnega svetovalca izvedla preko javno objavljenega vabila za oddajo ponudb in neposrednega vabila uglednim mednarodnim finančnim institucijam. Na podlagi prejetih ponudb in predstavitve je bila kot najboljši ponudnik izbrana banka Erste Group s partnerjem P&S Capital.

Njuna naloga bo predvsem predlagati najustreznejšo metodo in čas izvedbe dokapitalizacije, predlagati in organizirati postopek izbire investitorja ali skupine investitorjev, predlagati in povabiti perspektivne investitorje ter pripraviti razno dokumentacijo v postopku dokapitalizacije, so našteli v Palomi.

Vzporedno s postopkom izbire finančnega svetovalca je potekal tudi postopek izbire pravnega svetovalca v procesu iskanja investitorja za dokapitalizacijo Palome. Pogodbo za te storitve je Paloma podpisala z družbo Odvetniki Šelih & partnerji.

Strateškega partnerja za Palomo so iskali že leta 2011, ki pa ni bilo uspešno. Vlada Alenke Bratušek jo je tako maja lani uvrstila na seznam 15 državnih podjetij, predvidenih za privatizacijo. Na seznamu so med drugim Adria Airways, NKBM in Telekom Slovenija, nekaj podjetij pa je že bilo prodanih, denimo Fotona, Helios in Aerodrom Ljubljana.

Med potencialnimi vlagatelji v zvezi s Palomo že nekaj let krožijo bolj ali manj ista imena podjetij, ki pa jim doslej v preteklih poskusih prodaje ni uspelo skleniti ustreznega dogovora. Večkrat se je omenjalo srbsko podjetje Drenik ND, ki se ukvarja s proizvodnjo sanitetnih izdelkov, stalni interesent pa je tudi slovaška družba Slovak Hygienic Paper (SHP).

Med resnimi interesenti je tudi arabski finančni sklad Emkaan, ki je nedavno uspel z nakupom premoženja propadle papirnice Radeče papir. O tem so že pred časom pisali nekateri mediji, da se še vedno zanimajo, pa je pred poletjem potrdil prvi mož Papirnice Radeče Nova Igor Rakuša, ki je Arabce tudi pripeljal v Slovenijo.

Paloma je leto 2013 končala s 84,1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in ustvarila za dober milijon evrov dobička pred davki. Prvič po štirih letih se spet lahko pohvalijo s čistim dobičkom, znašal je dobrih 130.000 evrov.

Uspešno poslovanje se nadaljuje tudi letos. V prvem polletju so prihodki znašali 44 milijonov evrov oz. devet odstotkov več kot v enakem obdobju lani, dobiček pred davki pa je znašal 1,4 milijona evrov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.