14:35, pet, 19. Apr

Izdatki ZZZS za zdravljenje bolnikov s covidom-19 bodo znašali okoli 220 milijonov evrov





ZZZS bo letos beležil predvidoma za 135,7 milijona evrov višje prihodke od predvidenih in 58,3 milijona evrov višje odhodke od predvidenih s finančnim načrtom. Ocenjeni presežek prihodkov nad odhodki znaša 77,4 milijona evrov, zato je potreben rebalans finančnega načrta. Organi upravljanja ga bodo obravnavali predvidoma še v tem mesecu.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) v letošnjem letu posluje stabilno, saj so zaradi pozitivnih trendov v gospodarstvu kot tudi zaradi interventnih ukrepov države v smislu pomoči gospodarstvu (čakanje na delo …) tudi vplačani prispevki v ZZZS stabilni in višji kot v lanskem letu, so za STA pojasnili v ZZZS. Po drugi strani je država skladno z veljavno zakonodajo delno krila izdatke zdravljenja zaradi covida-19 namesto ZZZS.

Tako ocenjujejo, da bodo izdatki ZZZS za zdravljenje bolnikov s covidom-19 znašali okoli 220 milijonov evrov, od tega izdatki za bolniška nadomestila 80 milijonov evrov, ostalih 140 milijonov evrov pa za zdravljenje covidnih bolnikov. Gre za izdatke, ki so bili delno, v višini 180 milijonov evrov, v ZZZS že povrnjeni iz državnega proračuna in ne vključujejo dodatkov k plačam zaradi epidemije, ki jih krije državni proračun neposredno, in stroškov testiranja.

Upravni odbor ZZZS se je septembra letos seznanil s finančno projekcijo poslovanja v letošnjem letu. Projekcija kaže, da bodo prihodki v primerjavi s finančnim načrtom ZZZS za leto 2021 večji za 135,7 milijona evrov, in sicer zaradi 123,9 milijonov evrov višjih prispevkov od načrtovanih, za 29,5 milijona evrov bodo višji zaradi dogovorov o ceni in povračilu stroškov za zdravila med ZZZS in farmacevtskimi družbami, za 2,8 milijona evrov po mednarodnih sporazumih ter za milijon evrov iz naslova regresnih zahtevkov.

Transferni prihodki iz državnega proračuna bodo manjši od načrtovanih za 20,7 milijona evrov zaradi pričakovanega ugodnega poslovnega rezultata ZZZS ob koncu leta.

Ocenjeni odhodki javne zdravstvene blagajne za letošnje leto pa nakazujejo preseganje načrtovanih odhodkov za 58,3 milijona evrov, največ na področju nadomestil odsotnosti in povračil zavarovanim osebam (za 25,1 milijona evrov), zdravstvenih storitev (za 17,8 milijona evrov), mednarodnih sporazumov (za en milijon evrov) in sredstev za oblikovanje rezervnega sklada (za 25,8 milijona evrov).

Manjša realizacija od načrtovanih vrednosti pa bo pri odhodkih za zdravljenje v tujini, odhodkih za zdravila in medicinske pripomočke, odhodkih za delo službe, denarnih dajatev in za potne stroške, dnevnice in prevoze ter obresti od zadolževanja.

Ocenjeni prihodki ZZZS bodo tako v letošnjem letu znašali 3,58 milijarde evrov, ocenjeni odhodki pa 3,5 milijarde. Ocenjeni presežek prihodkov nad odhodki znaša 77,4 milijona evrov in bo predvidoma namenjen kritju primanjkljaja ZZZS v prihodnjih dveh letih. Tako bo potreben rebalans finančnega načrta, ki ga bodo organi upravljanja ZZZS predvidoma obravnavali še v tem mesecu, so za STA pojasnili na ZZZS.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.