08:20, pet, 29. Mar

Izjave Kacina označili, kot blatenje zdravstvenih delavcev, ki škoduje cilju, precepiti več kot milijon prebivalcev





Predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri ZZS Rok Ravnikar je v odzivu na današnje izjave koordinatorja za cepljenje proti covidu-19 Jelka Kacina zapisal, da “blatenje zdravstvenih delavcev, ki so ob skrbi za bolne, precepili več kot milijon prebivalcev, ni samo nesmiselno, ampak škoduje cilju, ki bi ga kot država morali zasledovati”.

Kot je na profilu Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) na omrežju Facebook zapisal Ravnikar, so bile Kacinove izjave “ponižujoče in rušijo zaupanje v stroko ter poglabljajo vzdušje destruktivnosti, cinizma in razdvojenosti”.

Po njegovem mnenju koordinacija cepljenja na državni ravni že od začetka ne deluje ustrezno oz. je sploh ni. “Cepljenje v primeru tako obsežnega zdravstvenega problema, kot je epidemija covid-19 ne more biti projekt osnovnega zdravstva, ampak bi moralo biti prednostna naloga in skrb države,” je zapisal Ravnikar.

Opozoril je, da se osnovno zdravstvo ves čas epidemije aktivno in ažurno prilagaja stalno spreminjajočim se in zahtevnim razmeram.

Ker pa je država čez noč, brez predhodnega obveščanja cepilnih centrov, spremenila priporočila glede cepljenja, se je v zadnjih dveh dneh ponovno povečal naval in gneča pred cepilnimi centri. Če bi bili izvajalci cepljenja o spremembah pravočasno obveščeni, bi lahko organizacijo kljub kroničnemu pomanjkanju kadra ustrezno prilagodili, je še zapisal predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri ZZS.

Koordinator za logistični del cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin je po današnji seji vlade med drugim dejal, da vlada pričakuje, da se bo trenutnim razmeram najprej prilagodilo zdravstvo na osnovnem nivoju, kar pomeni, da bodo cepili dopoldan, popoldan, ob sobotah in nedeljah.

Po njegovem mnenju je tudi nesprejemljivo in nespodobno, da zdravstvo pričakuje popolno zaprtje države, na drugi strani pa svojega načina dela ne zna prilagoditi potrebam ljudi, ki ure in ure čakajo, da bodo na vrsti za cepljenje.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.