12:15, ned, 28. Jul

Izjeme, ki jim ni treba v karanteno. Kakšna je razlika med izolacijo in karanteno?





Državni sekretar Vindišar je spregovoril o stanju v bolnišnicah. Na današnji dan je hospitaliziranih skupaj 636 bolnikov, od tega jih je na intenzivni negi 135. Glede na prejšnji teden beležimo povečanje za 93 pacientov oziroma 23 odstotkov. Na intenzivnih enotah opažamo rahel upad. Hospitaliziranih imamo 9 otrok, 8 porodnic in 21 pacientov na UPK Ljubljana. V enem tednu je umrlo 80 ljudi.

Za potrebe navadnih oddelkov imamo aktiviranih 12 COVID bolnišnic, za intenzivno terapijo pa 10 bolnišnic. Danes bomo povečali kapacitete na navadnih oddelkih v sedmih bolnišnicah. Bolnišnice, ki ne izvajajo covid zdravljenja, se vračajo k izvajanju rednega programa.

Pojasnil je razliko med izolacijo in karanteno: v slednjo so napoteni ljudje, ki so bili v rizičnem stiku z osebo, ki je okužena. V karanteni ostanejo toliko časa, kolikor traja inkubacijski čas, torej od rizičnega stika do razvoja bolezni. V izolacijo so napoteni ljudje, ki so zboleli oziroma že kažejo bolezenske znake. V izolaciji ostanejo toliko časa, kolikor je potrebno, da zbolela oseba ni več kužna in ne more več okužiti drugih ljudi.

Izjeme od karantene

Od 10. januarja 2022 oseba, ki:

-je prejela poživitveni odmerek,
-je prebolela COVID-19, ki je starejši od desetih dni manj kot 45 dni,
-je prebolela COVID-19, starejši od desetih dni in je bila cepljena z drugim odmerkom cepiva.

Od 19. januarja 2022 je izjema od karantene:

Oseba zaposlena v dejavnosti zdravstva, socialnega varstva ali vzgoje in izobraževanja. Mora sedem dni po stiku vsakodnevno opraviti HAGT ali HAGTs na delovnem mestu. Uporabljati mora masko FFP2. O stiku izven delovnega mesta mora obvestiti delodajalca.
Učenci, dijaki, študenti, če je bil stik pri pouku. Tudi oni se morajo vsak dan testirati HAGTs pri pouku. Če je več kot 30% učencev okuženih gredo v karanteno. Enako velja za obšolskih dejavnostih.
Predšolski otroci, razen če je več kot 30% okuženih v oddelku.
Če ljudje, ki so v karanteni, zbolijo, preidejo iz karantene v izolacijo.

Izolacija (oz. osamitev)

Predstavil je tudi potek izolacije. Kot začetek izolacije se pri osebi, ki nima simptomov okužbe, šteje dan, ko prejme pozitiven izvid PCR-testiranja. Pri zbolelih, ki kažejo bolezenske znake okužbe, ki je bila potrjena tudi s PCR-testom, pa se kot prvi dan izolacije šteje dan, ko se pojavijo simptomi okužbe.

V petek popoldne smo z izvajalci izvedli avdiovideo konferenco, kjer smo jim predstavili strokovna priporočila glede skrajšanja izolacije. Vladi o skrajšanju izolacije ni potrebno odločati, saj so to smernice stroke in povsem strokovne odločitve.

Izolacija se lahko prekine od danes dalje po 7 dneh z negativnim hitrim testom pri HAGT izvajalcih testiranja. Po dodatnih razgovorih s stroko, smo sprejeli odločitev, da posebni termini za testiranje tistih, ki bodo prekinili izolacijo, ni potrebno. Vseeno svetujemo, da se udeležijo testiranja v zaključnih terminih opravljanja testiranja pri izvajalcu.

Ključno je, da se tisti, ki se iz izolacije odpravljate na testiranje, res dosledno držite vseh preventivnih pogojev za zajezitev širjenja virusa. To je razdalja, maska in razkuževanje rok.

Z današnjim dnem bodo izolacijo lahko krajšali tudi tisti, ki bodo pozitivne izvide PCR-testiranj prejeli v preteklem tednu. Vendar pa skrajševanje časa izolacije ne bo možno za ljudi, ki sodijo v skupino imunsko kompromitiranih bolnikov, in za osebe, ki imajo težji potek bolezni, ki zahteva hospitalizacijo. Imunsko kompromitirane osebe so: osebe, ki prejemajo kemoterapijo, biološka zdravila, imajo bolezni imunskega sistema,..

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.