23:30, čet, 25. Apr

IZPOVED: Na zdravniškem pregledu so jo zavrnili, ker ni nosila obrazne maske. Imamo tudi odgovore zavoda …





Na naše uredništvo se je obrnila bralka, ki je zapisala, da je na ZVD, Zavod za varstvo pri delu, v Ljubljana-Polje, niso sprejeli na zdravniški pregled za delo, ker ni nosila obrazne maske. Poudarila nam je, da je ne nosi zaradi zdravstvenih razlogov, pregledana pa nato ni bila.

Bralka, ki želi ostati anonimna, nam je poslala kopijo dopisa Zavoda za varstvo pri delu, iz katerega je razvidno, da so poslali delovni organizaciji, ki jo je napotila na zdravniški pregled za delo, obrazložitev, da pregledovanke niso pregledali oziroma zavrnili pregled, ker ni imela maske oziroma je ni želela nositi. Prav tako je v dopisu še zapisano, da imajo obvezno uporabo zaščitne maske določeno za osebje in za pregledovance. In da od tega pravila ne odstopajo. Tako da osebam, ki nočejo nositi maske, pregleda ne opravijo.

Bralko smo vprašali, ali se je pritožila, kako se je zgodba razvila in ali so jo pregledali kje drugje. Odgovorila nam je, da so jo pregledali drugje. “Pritožit se nimaš kam, ker imajo to napisano v hišnem redu. Posredovala sem vam zato, ker smo ob nastopu nove vlade poslušali, kako tega ne bo več. Zdaj je še slabše,” je poudarila in dodala: “Prej si se lahko skliceval na nezakonit odlok, zdaj se sploh ne moreš več pritožiti.”

Ob tem je razložila še, da ima zdravstvene razloge za neuporabo zaščitne maske, ima namreč alergijsko astmo in po nasvetu pulomologa/pulmologinje, maske ne nosi. Dodala je še: “Odgovorne v ZVD sem obvestila o mojem zdravstvenem stanju in jih to ni zanimalo. Torej, če ne moreš dihati pod masko, lahko izgubiš zaposlitev. Ker na medicino dela te pošlje delodajalec. In tam so načeloma samo zdravi ljudje tako da se manj razumem siljenje z masko.”

Vir: osebni arhiv

Zavod za varstvo pri delu: vljudno zavrnejo vse, ki nočejo nositi zaščitnih mask

Obrnili smo se tudi na ZVD, Zavod za varstvo pri delu, odgovorili so nam, da imajo res v hišnem redu napisano, da je uporaba zaščitnih mask obvezna za osebje in za pregledovance. Prav tako imajo pri vhodu v zavod oziroma center na vidnem mestu oznake o obvezni uporabi zaščitnih mask. Prav tako jedrnato so nam odgovorili tudi, da imajo osebo, ki je zadolžena za preverjanje, ali pregledovanci nosijo zaščitno masko. Na vprašanje, kaj naredijo, če vidijo koga brez zaščitne maske in je tudi noče vzeti, da bi jo uporabil, pa so odgovorili, da ga vljudno zavrnejo. Potrdili so nam s kratkim odgovorom “da”, da so že zavrnili pregled, ker pregledovanec ali pregledovanka ni nosil/-a zaščitne maske in je ni hotel/-a nadeti.  Prav tako so pritrdilno odgovorili, da obvestijo naročnika pregleda, kadar koga zaradi neuporabe maske zavrnejo in ga ne pregledajo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.