16:46, pet, 19. Apr

Izpoved Slovenke živeče na Dunaju: “V glavi mi bo ostal grozljiv prizor terorista, ki ustreli policista.”





Govorili smo s Slovenko, ki je bila včeraj v času trajanja terorističnega napada na Dunaju od kraja oddaljena le 10 minut.

Dunaj en dan po terorističnem napadu/FOTO: Blanka

Kot smo že poročali, se je včeraj zvečer na Dunaju zgodil teroristični napad. Le-tega naj bi izvedel 20-letnik, ki ga je policija v posredovanju ubila. Moški je bil po navedbah notranjega ministra islamist tako z avstrijskim kot makedonskim državljanstvom.

Z Blanko, ki s svojim možem in hišnimi ljubljenčki živi na Dunaju smo spregovorili o trenutni situaciji v avstrijski prestopnici, ter o samem včerajšnjem dogodku, saj sta bila z možem od kraja terorističnega napada oddaljena le 10 minut. V lokalu kjer sta se v tistem trenutku nahajala sta preživela več ur.

Dunaj en dan po terorističnem napadu

Svojo pripoved je začela takole: “Z možem sva včeraj zvečer šla ven, saj je za torek bil napovedan delni “lockdown”, med drugim so zaprli vse gastronomske obrate. Živiva v tretjem distriktu, do lokala v centru Dunaja imava nekje 20 minut hoje. Od doma sva odšla pet čez osmo zvečer, nevedoč da se v centru mesta že dogaja. No, 10 minut po tem, ko sva se usedla v lokal se je ugasnila glasba, na televiziji so se začeli vrteti posnetki kaj se dogaja. Lokal je sicer od Sinagoge oddaljen nekje 10 minut, a ni zavladala panika.”

V nadaljevanju pove, da je v trenutku nastala smrtna tišina, vsi so samo gledali televizijo in preko telefonov sporočali družini, znancem, prijateljem, da so v redu ter preverjali novice: “Sledila so navodila policije, da ne smemo zapustiti lokala, da ne smemo na ulice, vsi morajo ostati v zaprtih prostorih, takoj se je spraznil vrt lokala. Nekje 2 uri smo tako spremljali dogajanje v živo preko televizije v lokalu. nekje ob polnoči so v lokalu razbili napetost s tem, da so dejali, da nismo v “lockdownu”, temveč v “lockinu”.”

Sredi noči sta odšla domov, povsod so bili policisti

Sogovornica nam po telefonu še zaupa, da sta se okoli pol dveh ponoči z možem odločila, da odideta domov: “Z možem sva se odločila reskirati ter sva se odpravila domov, saj imava doma pet psov, ki so čakali na naju. Izmenjali smo telefonske številke in sva sporočila, ko sva prišla čez določene ulice, saj je v tistem trenutku krožilo še veliko nepreverjenih informacij. Kot naprimer, da je teroristov 10, potem sta bila 2, pa da so na šestih lokacijah, med drugim pri Hilton hotelu na Landstraße, ki pa je na najini poti domov. Tako sva se odločila, da greva domov po drugi strani. Krožila je tudi informacija, da so na podzemni železnici, tako da ljudje niso upali na javni prevoz.”

Dunaj en dan po terorističnem napadu

Zaupala nam je, da je ves čas krožil helikopter, ta kroži še danes, na poti domov pa sta na vseh križiščih srečala policijo: “Tudi pri teatru, tam so rekli, vse bo ok, midva sva samo šla, da prideva čimprej domov. Vedela sva da naju doma čaka pet kužkov in vedela sva, da enostavno moreva priti domov, kljub temu da so bili v lokalu zelo korektni, ni vladala nobena panika ali kaj podobnega.”

Avstrija je v šoku

Slovenka živeča na Dunaju nam še pove, da se ji zdi da so ljudje danes bistveno bolj zamišljeni, ter da se je danes pozabilo na ta delni “lockdown” ter koronavirus, saj je celotna Avstrija pravzaprav v šoku kaj se je včeraj zvečer zgodilo: “Jaz moram priznati da sem v šoku, sva z možem sicer zelo pozitivna človeka in življenje gre naprej, dejstvo pa je, da Dunaj ne bo nikoli več isti.”

Njena prva reakcija ob tem ko se je v lokalu zavedla, kaj se dogaja je bila samo to, da staršem napiše da sem ok, saj ve da spremljajo poročila: “Vsi v lokalu smo bili tako v šoku, preverjali dodatne informacije, klicali prijatelj se javljali domov. Vse glave so bile dvignjene v televizijo, moram priznati, da mi ostal v glavi grozljiv posnetek, ko terorist gre proti policistu, ga ustreli, policist pade na tla, terorist se obrne gre in ustreli še enkrat. Tega ne razumem. Če bi prišel do nas, so bila navodila da se uležemo na tla, k sreči se to ni zgodilo.”

Obveznosti imela v samem centru Dunaja

Za konec pogovora, nam še pove, da se vsi zavedajo, da morajo danes naprej normalno živeti: “Jaz sem imela obveznosti v samem centru mesta, pa ne bom odšla, saj je še vedno navodilo, da se v mesto ne hodi. Življenje gre naprej, drugače, a vendar gre. Še vedno se ne ve točno koliko napadalcev je, lokacije se preverjajo, kolikor sem zasledila območja varujejo specialne enote, politiki so zgroženi. Obveznosti bi imela prav v centru mesta, pa se bom temu danes izognila, ne iz strahu, ampak iz spoštovanja, do tega, da tisti, ki morajo zdaj opraviti svoje delo, da ga bodo imeli možnost narediti.”

Dunaj en dan po terorističnem napadu

Okrepili prisotnost policije na ulicah

Sicer pa je avstrijska policija danes na ulicah po celotni državi. O okrepljeni prisotnosti varnostnih sil po napadu poročajo iz Gradiščanske in iz avstrijske Štajerske. Kljub temu, da konkretnih groženj ne zaznavajo niti na avstrijskem Koroškem, je tudi tam policija prav tako okrepila prisotnost. Tudi tu izvajajo nadzor zlasti na najbolj obiskanih javnih mestih, kot so železniške postaje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.