03:49, čet, 18. Apr

Janša ob odprtju Urada za demografijo v Mariboru izpostavil več potreb po odprtju urada





V Mariboru so odprli prostore vladnega urada za demografijo. Častni govorec ob odprtju urada je bil predsednik Vlade RS Janez Janša.

Urad je v prostorih nekdanje Probanke na Trgu Leona Štuklja.  Vršilec dolžnosti direktorja Urada za demografijo je postal Danilo Lončarič. Trenutno je v uradu zaposlenih sedem oseb, po načrtu pa naj bi jih bilo 19. Razpisi za druga delovna mesta še tečejo, je dejal Lončarič.

Vršilec dolžnosti direktorja Urada z demografijo Danilo Lončarič

Janez Janša: “Če Slovenija ne bi imela demografskih problemov, potem tudi urada za demografijo ne bi potrebovala.”

Še leta 1950 se je v Sloveniji rodilo več kot 35.000 otrok. V zadnjih letih je ta številka padla pod 20.000. Ko smo po osamosvojitvi klicali k sedemmesečnemu vojaškemu roku prvo generacijo slovenskih nabornikov, je cela generacija še štela tam 13 do 15 tisoč. In zdaj je vseh teh, ki se v Sloveniji rodijo v letu komaj nekoliko več, s tem da je bila vojaška obveza vpeljana samo za moške, se pravi za polovico generacije,” je poudaril premier in dodal: “To je verjetno najbolj nazorna razlaga tega, zakaj smo danes tukaj. Če Slovenija ne bi imela demografskih problemov, potem tudi urada za demografijo ne bi potrebovala.” In poudaril, da je Urad za demografijo ustanovljen, ker imamo v Sloveniji problem. Ob tem pa je poudaril še, da mora biti vpeljan sistemski pristop in ta urad bo imel prav to nalogo, namreč da bo koordiniral vse, da bodo generacije spet bolj številčne.

Poudaril je, da glede na evropsko statistiko je slovenska ženska z otroki najbolj obremenjena. Izpostavil je tudi, da prav žene z otroki skrbijo še za starostnike. In ker bi radi skrbeli za potrebe vseh generacij, so zagnali investicijski krog.

Izpostavil je tudi, da ni nujno, da so vse državne institucije v  Ljubljani in da to velja za raziskovalne institucije.

Rodnost, dolgoživa družba in nadzorovane migracije

Vršilec dolžnosti direktorja Urada za demografijo Danilo Lončarič je dejal, da je “pomembno, da se zavedamo treh ključnih točk, ki so pred nami kot uradu. Se pravi rodnost, dolgoživa družba in pa nadzorovane migracije. “ Ob tem je dejal, da si želijo, da se negativen trend spremeni v drugo smer, v pozitivno smer.

Decentralizacija in regionalni razvoj

Župan Saša Arsenovič je v današnjem nagovoru dejal, da ga najbolj veseli, da je “del tega velikega trenutka, kamenčka v mozaiku decentralizacije in regionalnega razvoja”. Verjame, da je dobra odločitev, da je urad v Mariboru in verjame, da bodo temu sledili še drugi. Rad bi, da bi preprečili beg možganov v Ljubljano in v sosednjo Avstrijo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.