22:21, čet, 18. Apr

Janša: Slovenija se je dobro pripravila na drugi val epidemije koronavirusa





DZ je oktobrsko plenarno zasedanje danes začel s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Janezu Janši.

V odgovoru na poslansko vprašanje Janiju Möderndorferju (LMŠ) je zagotovil, da se je Slovenija dobro pripravila na drugi val epidemije novega koronavirusa. Zavrnil je tudi očitke, da država poleti ni ustrezno ravnala, da bi preprečila nove okužbe.

Po poslančevem mnenju je vlada poleti zamudila pri zapiranju meje s Hrvaško. Poleg tega je premalo aktiviranih zdravnikov in zdravstvenih delavcev in ni bolnišnice za bolnike s covidom. Prav tako je kot problem izpostavil odpovedovanje operacij, kar po njegovih besedah tudi ogroža življenja.

Ni mogoče podvojiti števila zdravstvenega kadra

Premier Janša je dejal, da bo tudi drugi val epidemije mimo in takrat bodo šele mogoče primerjave z drugimi državami. “Zagotavljam, da bo Slovenija med zmagovalci,” je dejal.

Po njegovih besedah je za hospitalizirane bolnike na voljo najmanj 400 postelj, in to ob manjšem zaustavljanju dejavnosti kot spomladi. Ni pa bilo mogoče podvojiti števila zdravstvenega kadra, saj se ga tako hitro ne da izšolati, je dejal. “Postelj za bolnike ne zmanjkuje, za urgentne bolnike tudi ne, zmoremo in bomo tudi v naslednjih 10 dneh, ko se bodo številke okuženih verjetno dvigale,” je zatrdil.

V času odprtih mej se je virus prenesel naprej

Glede zapiranja meje s Hrvaško poleti pa je poudaril, da je bila Slovenija ena od prvih držav, ki je zaprla mejo s Hrvaško. “Je pa res, da se je poleti, ko so bile meje odprte, virus zlasti med mlajšo generacijo prenesel naprej,” je spomnil. Ob tem je omenil še primer Nizozemske, ki ima po splošnem prepričanju najboljši zdravstveni sistem v Evropi. A že nekaj dni od tam vozijo bolnike v Nemčijo, je povedal.

Na poslančevo vprašanje glede aktiviranja zdravnikov za pomoč pri zdravljenju bolnikov s covidom pa je dejal, da so rešitve predstavljene, tudi načrt je bil predstavljen vnaprej. Na vsa postavljena vprašanja so bili odgovori že podani, je povedal. Pač pa v Sloveniji pogreša to, da bi politika stopila skupaj. “V DZ je opozicija glasovala proti vsem ukrepom, ki so logični in jih sprejemajo povsod po svetu,” je omenil.

Möderndorfer mu je pri tem odgovoril, da bo opozicija vedno podprla dobre predloge, bo pa proti temu, da se “v imenu covida zaničuje znanstveno in kulturno delo”. Podal je tudi predlog, da DZ opravi razpravo o Janševem odgovoru. DZ bo o njegovem predlogu glasoval v sredo.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.