23:44, tor, 16. Apr

Janša: Zaradi novih različic virusa dilema, ali ukrepati glede na predviden načrt ali zaustaviti javno življenje





Predsednik vlade Republike Slovenije je danes pojasnil, da so zaradi novih različic virusa v dilemi.

Poslanka Anja Bah Žibert (SDS) je v okviru poslanskih vprašanj na današnji seji DZ predsednika vlade vprašala, ali načrtujejo še kakšne ukrepe v povezavi z epidemijo covida-19 v Sloveniji. Ob tem je Janša med drugim pojasnil, da stroka v teh dneh preverja, ali je možno ob določenih ukrepih doseči, da bi lahko že v oranžni fazi vsaj izmenično po dnevih ali tednih omogočili šolanje v šoli tudi za dijake prvih, drugih in tretjih letnikov. Ti se namreč za razliko od osnovnošolcev in dijakov zaključnih letnikov še vedno šolajo doma in, kot je pojasnil premier, “že mesece niso bili fizično v šoli”.

Hitro širjenje novih različic koronavirusa 

Druga dilema, s katero se ukvarjajo, pa je po besedah predsednika vlade povezana z morebitnim hitrim širjenjem novih različic koronavirusa pri nas v prihodnjih tednih. Po njegovih pojasnilih se tu postavlja dilema, ali tvegane stike zmanjševati glede na predviden semafor ukrepov, ki ga je pripravila vlada, ali ukrepe za krajši čas bolj zaostriti in zaustaviti javno življenje, kot se je to zgodilo v Veliki Britaniji in na Češkem.

Kot je pojasnil, tu ne gre samo za strokovno, ampak tudi politično odločitev. Pri tem je poudaril, da je cena za ustavljanje virusa premo sorazmerna z angažmajem večine. Po njegovih besedah so tako nekatere stvari lahko sproščene in se opravljajo, “če deležniki to opravljajo resno in se držijo ukrepov”.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.